Na hlubinu. Vzpomínka na duchovní výtvarnou tvorbu konce 30. let

Olomouc - Malíř a grafik Václav Boštík měl jednu z prvních příležitostí, kdy mohl vystavovat, na konci třicátých let na Svatém Kopečku u Olomouce. Výstavy byly součástí tří ročníků moravských Akademických týdnů, které navazovaly na setkání katolických intelektuálů na pražském Břevnově. Muzeum umění Olomouc nyní zrekonstruovalo všechny tři ročníky těchto výstav z let 1938 až 1940.

Muzeum umění vzpomíná na duchovní tvorbu 30. let (zdroj: ČT24)

Vedle mladého Boštíka tehdy na Svatém Kopečku poprvé prezentoval svoje práce například Vojtěch Berka, Rudolf Láska, Rudolf Michalik nebo Stanislav Menšík. Aktuální výstava v Olomouci je reminiscencí předválečných setkávání duchovně orientovaných malířů, umělců a intelektuálů. Muzeum shromáždilo asi sto z tehdy vystavených děl. „Výstava je výjimečná a neopakovatelná, protože velké množství prací je ze soukromých sbírek,“ uvedla kurátorka Gabriela Elbelová.

Autorem projektu je matematik a univerzitní profesor Jan Andres a jeho syn. „Pro Václava Boštíka byla výstava na Svatém Kopečku jednou z prvních vážnějších prezentací na veřejnosti. I všichni ostatní vystavující tam dávali své nejlepší věci,“ líčil Jan Andres.

Autor výstavy Na hlubinu Jan Andres
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Jedním z unikátů je Křížová cesta polozapomenutého autora Josefa Pýchy. Jde o soubor čtrnácti linorytů, z nichž před osmdesáti lety vystavil jen část. Dílo dokončil až koncem čtyřicátých let a kompletní soubor nyní představuje olomoucké muzeum poprvé. „Je to jeden z vrcholů jeho tvorby, umělecky velmi silné a řemeslně dokonalé,“ uvedl Andres.

Název výstavy Na hlubinu převzali autoři ze stejnojmenné duchovní revue, kterou vydávali v Olomouci v letech 1926 až 1948 dominikáni. Moravské Akademické týdny na Svatém Kopečku byly inspirované pražskými týdny katolických intelektuálů. „Pražských akademických týdnů se zúčastňovali také mladí moravští intelektuálové a časem v nich dozrála myšlenka uspořádat podobnou akci v domácím prostředí,“ vysvětloval Andres. První ročník se konal v roce 1936, o dva roky později byly přednášky a besedy doplněny výstavou. Pak následovaly další dvě.

Výstava Na hlubinu potrvá v Muzeu umění Olomouc do 11 ledna.