Karvinská zóna Barbora je na suchu. Stát najde peníze nejdříve za 2 roky

Karviná - Vláda nemá peníze na připravovanou průmyslovou zónu Barbora v Karviné. Při své včerejší návštěvě Moravskoslezského kraje to oznámil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Na její výstavbu, která měla podle původních plánů začít už letos, stát loni schválil dotaci 750 milionů korun. Do regionu zatíženého vysokou nezaměstnaností a hrozbou útlumu dolů měla přinést celkem až pět tisíc pracovních míst. Nyní je jasné, že se začne stavět nejdříve v roce 2016.

Záměr vybudovat v Karviné průmyslovou zónu provázejí potíže od začátku. Poté, co kraj zjistil, že bude muset státu oproti původním propočtům zaplatit dalších nejméně 40 milionů, přišla vládní agentura Czechinvest s tím, že vybraná lokalita v části Karviné Doly je poddolovaná a je nutné ji znovu prozkoumat. Teď vyšlo najevo, že usnesení předchozí vlády o dotaci Sobotkova vláda hned tak nenaplní.

„Těch 750 milionů je deklarace Rusnokovy vlády, která takříkajíc stříhala metr, takže ji netrápilo, kde se ty peníze vezmou.“ (Jan Mládek)

„Ministerstvo průmyslu a obchodu ty peníze v rozpočtu na příští rok rozhodně nemá. Těch 750 milionů je deklarace Rusnokovy vlády, která takříkajíc stříhala metr, takže ji netrápilo, kde se ty peníze vezmou,“ řekl včera ministr Jan Mládek (ČSSD). Zdůraznil, že peníze na to nejsou ani v privatizačním fondu, který je v minusu.

Zóna měla být protikrizovým opatřením

Vybudování průmyslové zóny v Karviné zařadila vláda Jiřího Rusnoka mezi projekty strategických průmyslových zón. Do Karviné měly jít peníze, které kraj ušetřil při stavbě areálu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Vybudování Barbory mělo patřit mezi protikrizová opatření pro Moravskoslezský kraj, ve kterém je přes 83 tisíc nezaměstnaných. Další nárůst region čeká v souvislosti s postupným útlumem hornické činnosti i aktuálním potížím a úsporným opatřením společnosti OKD. „Pokud dojde k útlumu, musíme se do tří let postarat, aby vznikly nové pracovní příležitosti pro lidi z dolů i z jiných profesí,“ řekla mluvčí Karviné Šárka Swiderová.

„Ty peníze se musí nalézt, musí být naplněna vládní usnesení z let minulých. Mým úkolem je teď jednat s premiérem a s ministerstvem financí, aby stát respektoval své závazky, které učinil.“ (Miroslav Novák)

Vedení kraje se s tímto vývojem nehodlá smířit. „Ty peníze se musí nalézt, musí být naplněna vládní usnesení z minulých let. Mým úkolem je teď jednat s premiérem a ministrem financí, aby stát své závazky respektoval,“ řekl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Dodal, že Moravskoslezský kraj má v tomto směru špatné zkušenosti už z minulých let. „Jde především o slibované mimoúrovňové napojení Nošovic a průmyslové zóny automobilky Hyundai na rychlostní komunikaci nebo o likvidaci starých ekologických zátěží, které měly být financovány z privatizačního účtu,“ řekl.

Agentura dodatečně posuzuje riziko poddolování

Ministr Mládek naopak naznačil, že ani v odsunutém termínu možná nebude stát karvinskou zónu dotovat tak vysokou částkou, jakou slíbila Rusnokova vláda. „Budu chtít přesné vyčíslení nákladů, na co konkrétně by ty peníze byly použity,“ zdůraznil ministr. Důležité bude také stanovisko vládní agentury CzechInvest, která by měla stohektarový areál nabízet investorům. Na vybranou lokalitu si nechala vypracovat dodatečný geologický průzkum, který má znovu posoudit možné negativní vlivy poddolování v dalších letech. „Předpokládám, že už v průběhu příštího týdne bychom mohli zveřejnit naše stanovisko,“ řekl ředitel agenturní divize investic Petr Pospíšil. 

Podle kraje zatím pokračuje příprava zóny, jejíž vybudování by mělo stát celkem přes 1,1 miliardy korun, podle plánu. Připravuje se výkup pozemků a zpracovává se dokumentace pro územní řízení.

Vláda nemá peníze na karvinskou zónu Barbora (zdroj: ČT24)