Zámky lásky dlouho nevydrží. Poškozují zábradlí, tvrdí radnice

Děčín – Visací zámky, které po vzoru romantického filmu z roku 2007 umisťují zamilované páry na zábradlí na místech, která považují za romantická, jsou trnem v oku českých radnic. Podle úředníků kovové přívěšky ničí zábradlí vzácných památek či čerstvě rekonstruovaných mostů, a proto je průběžně odstraňují. Například v Děčíně však současně uvažují o tom, že naopak vyhlásí lokalitu, která bude pro zamykání visacích zámků vhodná.

Uzamčená láska dlouho nevydrží, zámky vadí radnicím (zdroj: ČT24)

Sázejí-li zamilované páry na to, že jejich vztah bude pevný jako visací zámek, který po vzoru italského romantického filmu umístili na zábradlí, mohou si v mnoha případech rovnou začít hledat novou známost. Českým radnicím taková „výzdoba“ historických památek vesměs vadí a odstraňují ji. Zatímco tedy například na nábřeží řeky Arno ve Florencii není pro samé zámky vidět zábradlí, například v Děčíně radnice důsledně dbá na to, aby ve městě žádné zamykací důkazy lásky nevisely.

Páry si v Děčíně oblíbily několik míst, která ale podle radnice poškozují – desítky zámků se objevují například na historické řetězové lávce, na vyhlídce nad městem i na obou stranách Tyršova mostu. Ten je přitom čerstvě po opravě a zámky podle radnice již odřely nový nátěr zábradlí. Strážníci se proto snaží párům, které přistihnou, umístění zámku rozmluvit a radnice se snaží ty již uzamčené co nejrychleji odstranit. „Schováme je, abychom je mohli lidem vrátit, kdyby se o ně přihlásili,“ zdůraznila přitom mluvčí magistrátu Markéta Lakomá.

Most lásky v Sokolově
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl

Města včetně Děčína nyní hledají místa, kde vyvěšování zámků vysloveně povolí. Hned dvě by mohla vzniknout u Labe.

Zámečky lásky jsou noční můrou pražských památkářů

Nejoblíbenějším místem, kam milenci v Praze zámečky věší, je pražská Čertovka. Právě tam zámků visí několik tisíc. Poslední dobou jich ale přibývá i na sochách Karlova mostu. Konkrétně na mřížce, která je umístěna v místě, kde byl vhozen do vody Jan Nepomucký. Podle památkářů zámky historickou stavbu hyzdí a v nejexponovanějších místech taky zbytečně zatěžují. Ochránci památek navíc varují před účinky rzi na staré stavby, velkým problémem je i váha zámků, která by mohla poškodit plot a další místa, na kterých jsou zavěšené.

Památkáři a správci Karlova mostu proto „vyhlásili zamilovaným válku“ a zámky z mostu pravidelně odstraňují. „Zámečky putují do sběrných surovin a za utržené peníze kupujeme pákové nůžky, jimiž zámky odstraňujeme,“ upřesnil Kotrč. Ani to ale příliš nepomáhá, jakmile památkáři zámky odstraní, rychle se objeví nové.

Milenci v románu Chci tě italského spisovatele Federika Moccii stvrzují svou lásku tím, že na most Milvio v Římě pověsí zámek. Právě na tomto mostě měl totiž zahynout patron zamilovaných svatý Valentin. Klíč od zámečku pak, se slovy per sempre – navždy, hází do řeky Tibery. Příběh mladých milenců inspiroval nejprve Italy, kteří začali po vzoru románových hrdinů věšet zámky se svými jmény na most Milvio. Zvyk se rychle rozšířil i do ostatních měst po Itálii a brzy i po celé Evropě.

Pro římský Ponte Milvio byla románová sláva pohromou, zámečky ho doslova zaplavily a po zfilmování románu a s ním spojeným návalem zamilovaných turistů musel dokonce římský starosta přistoupit k přísným trestům, za zavěšení zámku hrozí pokuta až 50 eur.

V jiných evropských městech ale, mnohdy i navzdory pokutám, zámečky lásky dál přibývají. Například na Treťjakovském mostě v Moskvě byly dokonce kvůli nim zřízeny zvláštní železné konstrukce ve tvaru stromů, aby nehyzdily vzhled mostu. Tisíce zámečků „zdobí“ i mosty v italských Benátkách, Neapoli, Miláně nebo Turíně, ale i polské Wroclawi nebo francouzské Paříži.