Firmy se snaží vycházet rodičům vstříc, stále je jich ale málo

Brno - Dítě jako mínusové body u pracovního pohovoru? Podle úřadu práce sice přibývá zaměstnavatelů, kteří jsou matkám a otcům s malými dětmi ochotní vyjít vstříc, pořád jich ale není dost. Stastiky napovídají, že například částečné úvazky má v Česku jen šest procent zaměstnanců.

Pružná pracovní doba – výhoda, na kterou láká zaměstnance s rodinami vietnamský výrobce předvařených čínských nudlí v Telnici na Brněnsku. „Máme asi sedmdesát zaměstnanců a z toho devadesát procent jsou ženy. Snažíme se s každou individuálně dohodnout pracovní podmínky, aby to vyhovovalo jak firmě, tak zaměstnanci,“ potvrdil ředitel Josef Ducháček.

Na vstřícný postoj slyšela i Hana Zelinková z Klobouk u Brna. Pracovní doba ve firmě začíná v šest, ona však může přijít až na sedmou. „Firma umožňuje maminkám odvést děti na půl sedmou do školky a od sedmi začíná pracovní směna. Maminka, která došla o něco později, si potom tu hodinu nadpracuje,“ uvedla Zelinková.

Jaké jsou rady kariérní poradkyně? (zdroj: ČT24)

Pracovní dobu podle potřeby nabízí matkám i Dopravní společnost Zlín-Otrokovice. Ženy tvoří pětinu všech řidičů, podnik nedávno zaměstnal další čtyři ženy. Třeba dvaačtyřicetiletá Andrea Zbořilová se rozhodla stát ze servírky řidičkou trolejbusu. „Po mateřské jsem řešila, co dělat dál. Servírku bych se dvěma dětmi dělat nemohla, během dvanáctihodinových směn by mi je nikdo nepohlídal,“ vysvětlila matka.

Firem umožňujících zaměstnancům podobně skloubit práci s rodinou podle úřadu práce moc není. Většinou se jedná původem o zahraniční podniky. Rodičům pečujícím o děti by přitom zaměstnavatel zkrácený úvazek umožnit měl, jak nedávno rozhodl Nejvyšší soud.

Myslet na budoucnost

„Klientům vždycky radím, aby se rok nebo půl roku před ukončením rodičovské dovolené podívali, jak se trh práce změnil,“ říká kariérní poradkyně Petra Kuhejdová Halířová. Zájemce o práci taky učí, jak umět „prodat“ svoje přednosti – třeba výpomoc, kterou dělali při mateřské v nějaké firmě. „Je důležité to zakomponovat do životopisu, snažíme se pracovat na tom, jak se člověk sebeprezentuje,“ dodala poradkyně.

Pro matky a otce nejen těsně po rodičovské dovolené nabízí speciální pomoc i jihomoravský úřad práce. "Projekt Sladění práce a rodiny je určen pro uchazeče i zájemce o zaměstnání v evidenci jakéhokoliv jihomoravského úřadu práce, kteří pečují o dítě do patnácti let věku,„ upřesnila projektová manažerka Hana Zouharová. Úřad tak rodičům nabízí motivační kurzy, zlepšení finanční gramotnosti nebo rekvalifikaci. “Zájem o tento projekt je velký. Většinou jde o maminky, které se chtějí vracet do zaměstnání a ne vždy je to pro ně jednoduché. Od začátku projektu se nám podařilo zaměstnat už 140 osob," dodala Zouharová.

Ve srovnání s Evropou nabízejí české firmy jen minimum zkrácených úvazků. Zatímco například v Nizozemsku je téměř polovina lidí zaměstnaná na nějakou formu částečného úvazku, v Česku činí tento podíl jen 5,8 %. Podle Českého statistického úřadu tak Češi tráví v práci asi 41 hodin týdně. Unijní průměr je přitom o čtyři hodiny méně.