Termální lázně v Chrastavě půjdou do dražby, aby splatily dotaci

Chrastava (Liberecko) – Termální lázně v Chrastavě, jejichž majitel zkrachoval, půjdou do dražby. Budoucnost zařízení, které zůstává v provozu, byla nejistá kvůli souběžnému stíhání původního majitelu kvůli dotačnímu podvodu. Krajský soud v Liberci ale nyní areál uvolnil.

Rozsáhlý areál termálních lázní Dům pohody chce insolvenční správkyně zkrachovalé společnosti, které zatím patří, vydražit. Zatím není jasné, za jakou cenu ho nabídne, hodnota téměř 94 milionů korun, stanovená posudkem, se správkyni zdá vysoká, zadala proto zpracování srovnávacího posudku.

Lázně jsou v insolvenci od loňského listopadu. Dluží téměř 229 milionů korun, z toho více než polovinu si nárokuje Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod, která chce vrátit celou 121milionovou dotaci, kterou na výstavbu lázní poskytla. Potíže lázní souvisejí především s údajným dotačním podvodem, kvůli kterému policie stíhá bývalého vlastníka Domu pohody Jana Imlaufa. Ten si podle kontroly, kterou loni v létě poslala do Chrastavy regionální rada, nechal zaplatit za některé práce, jež vůbec neproběhly, u jiných svévolně změnil projekt.

Termální lázně se v Chrastavě otevřely v prosinci 2012, vlastník původně plánoval jejich další rozšíření o dětský bazén, sportovní halu či kemp. K tomu však nedošlo, kromě vyšetřování machinací s evropskou dotací projekt zkomplikoval spor o ovládnutí společnosti.