O pětinu více bytů než loni prodali developeři v Praze

Praha - Developeři v Praze letos prodali 4 250 nových bytů, což je meziročně o 22,7 procenta více. Jen během třetího čtvrtletí si lidé koupili 1 400 bytů, což představuje meziroční růst o 28 procent. Za razantním růstem počtu prodaných bytů v letních měsících stojí podle Ekospolu vedle stále doplňované nabídky takzvaných superlevných bytů mimořádně příznivá situace na hypotečním trhu. Banky totiž nyní v Česku nabízejí hypotéky s historicky nejnižšími úrokovými sazbami.

Kromě toho se také rozrostla nabídka developerů. Připraveno k prodeji aktuálně mají na 7000 nových bytů, vyplývá ze společné statistiky společností Ekospol, Trigema a Skanska Reality, kterou dnes zveřejnil Ekospol. „Z našich analýz též vyplývá, že narůstá i počet bytů koupených na investici. V současné době se tento podíl pohybuje okolo 30 procent,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu Evžen Korec.

Loni se v hlavním městě prodalo přes 5 000 nových bytů, pro letošní rok developeři odhadují prolomení hranice 5 500 prodaných bytů. Průměrná cena skutečně prodaných bytů na konci letošního prvního pololetí podle společnosti Trigema činila 55 800 korun za metr čtvereční.

Vydáno pod