Hrady a zámky letos táhly, pomohlo počasí i bohatý program

Praha - Památky ve správě Národního památkového ústavu navštívilo letos od ledna do konce září o 150 tisíc návštěvníků víc než za celý loňský rok. Vysokou návštěvnost hradům, zámkům, ale i klášterům, areálům lidových staveb a technickým památkám zajistila kombinace příznivého počasí, brzkého jarního otevření a lákavých kulturních programů, které kasteláni pro tuto sezonu připravili. Největší zájem platících návštěvníků zaznamenaly stejně jako loni zámek Lednice a hrad a zámek Český Krumlov, jejichž návštěvnost se meziročně zvýšila zhruba o 15 procent, hned za nimi jsou zámek Hluboká a hrad Karlštejn, jejichž kapacita je díky trvale vysokému zájmu návštěvníků o prohlídky prakticky naplněna.

Zájemců o českou historii letos dosud bylo 4 413 451, tedy o 16,5 procenta více než loni v tomtéž období. Více návštěvníků přitom pro památky znamená i vyšší výnosy, zhruba 30 milionů korun ze vstupného lze tak použít na jejich obnovu.

Nejvýznamnější růst počtu zájemců o prohlídku zaznamenaly některé méně známé památky, které mají potenciál přitáhnout více návštěvníků i v budoucnu. V prvé řadě to byl státní zámek Kunštát, hlavní stan letošního Roku pánů z Kunštátu se zbrusu novou expozicí a pohodlným návštěvnickým zázemím; do konce letošního roku se počet návštěvníků na Kunštátě oproti loňsku pravděpodobně zdvojnásobí.

Zámek Kunštát
Zdroj: NPÚ

Ještě větší růst počtu zájemců zaznamenaly severočeské Zákupy, na něž už zavítal dokonce dvojnásobek milovníků české historie než obvykle – letos celkem 33 300, zatímco loni za celý rok 16 358. Správa zámku, který patřil rodu Habsburků a byl svědkem sňatku Františka Ferdinanda d'Este a Žofie Chotkové, připravila pestrou paletu akcí, jimiž se zámek zapojil do připomínek stého výročí sarajevského atentátu.

  • „Jsem velmi potěšena letošním výrazným zájmem o památky v naší péči. Všem návštěvníkům bych chtěla poděkovat za přízeň, kterou právě památkám jako dokladům a symbolům historie, ale i živoucím místům, která se z nich snažíme dělat, věnují a za podporu, kterou nám svou návštěvou vyjadřují,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Navzdory tomu, že provoz státních hradů a zámků je dotovaný, vykazuje Národní památkový ústav v porovnání s ostatními příspěvkovými organizacemi ministerstva kultury vysokou míru soběstačnosti. Právě s výnosy nad plán, které Národnímu památkovému ústavu přinesla letošní návštěvnicky úspěšná sezona, je možné nakládat podle uvážení organizace. V letošním roce proto NPÚ využije zhruba 30 milionů korun přímo ze vstupného na opravy a údržbu hradů a zámků; přidají se tak k více než 100 milionům, s nimiž se na opravy počítá v běžném rozpočtu.

Na státním zámku Hrubý Rohozec proto bude možné vyměnit značně zchátralá okna do nádvoří, na Opočně opravit dřevěný altán v zámeckém parku, na hradě Šternberk zpevnit poškozené hradby a na zámku Duchcov opravit mříže a vstupní brány. Na hradě Lipnice přispějí peníze navíc k obnově dřevěné šindelové střešní krytiny a na zámku v Telči k opravě sgrafitové fasády před hlavním vstupem. Na hradě Velhartice zaplatí ze získaných peněz restaurování vitráží, na zámku v Jindřichově Hradci zase restaurování nábytku a hrad Kunětická hora bude moci kompletně opravit dubové podlahy.