Baví výuka s tabletem děti více?

Liberec - Dokážou moderní technologie žáky víc motivovat k učení? To teď zjišťuje výzkum, do kterého se zapojilo 12 tříd z celé republiky, mezi nimi i páťáci z liberecké základní školy Husova. Každý z 29 žáků 5.B tak má svůj školní tablet. Všechna zařízení jsou navíc propojená s velkou dotykovou obrazovkou, která ve třídě nahradila klasickou tabuli. „Výuka pomocí tabletů je názornější a interaktivnější,“ potvrdil Michl Orság z Centra moderních vzdělávacích technologií EDULAB. Ani tak ale ze školních lavic nezmizely učebnice a sešity, pomocí tabletů totiž probíhá jen třetina vyučování.

Projekt Škola dotykem podporuje ministerstvo školství. „Jsme rádi, že si organizátoři výzkumu uvědomují, že klíčovým prvkem a nositelem změny ve škole je učitel, který musí být schopen reagovat na nové trendy ve školství,“ uvedla mluvčí ministerstva Klára Bílá.

Práci s tablety testují základní školy v Jáchymově, Lounech, Rokycanech, Českých Budějovicích, Liberci, Nemyčevsi, Pardubicích a Brně, kromě Jeseníku gymnázia ve Žďáru nad Sázavou a v Praze. Nezávisle na tomto projektu zkoušejí nové technologie i jiné školy, například Gymnázium Františka Křížka v Plzni, kde by měl zanedlouho skončit dvouletý tabletový experiment ministerstva školství.

Baví výuka s tabletem děti více? (zdroj: ČT24)