Výlov Rožmberka začíná, vánoční kapři by zdražit neměli

Třeboň - Sezona výlovů je v plném proudu. Dnes ráno se rybáři pustili do výlovu největšího tuzemského rybníka Rožmberka u Třeboně. Tento vrchol rybářské sezóny potrvá tři dny a očekává se 110 tun vylovených ryb, převážně kaprů. Přestože je to oproti loňsku lehce pod průměrem, cenu za štědrovečerního kapra by to ovlivnit nemělo.

Ačkoli je Rožmberk se svými 647 hektary největším středoevropským rybníkem, není zde vysazeno velké množství ryb. Je to dáno snahou rybářského sdružení, aby byly v Rožmberku co nejpřirozenější podmínky. Proto i výlov není, co se týče počtu vylovených ryb, zdaleka nejbohatší. „Kvalita ryb se zlepšuje a celkově i životní prostředí. My pro tu kvalitu ryb děláme to, že je jen přikrmujeme, dbáme na přirozenou potravu a také do rybníků nedáváme ryb moc,“ vysvětluje prezident Rybářského sdružení ČR Jan Hůda.

Letošní rok byl pro rožmberské rybáře náročný hlavně po finanční stránce. Museli totiž dosazovat ztráty po povodních v roce 2013, ke kterým se ještě na jaře a v létě přidalo sucho a nedostatek vody. 

Přímo na hrázi rybníka si dnes lidé mohou koupit čerstvě vyloveného kapra. Cena je jednotná 75 korun za kilo. Obecně by se cena za štědrovečerního kapra neměla od loňských 65 až 87 korun příliš změnit. A to právě ani u těch nejdražších - třeboňských kaprů. Ale jak říká šéf Rybářství Třeboň Rudolf Provázek, cenu může garantovat pouze na sádkách, na stáncích v Praze či Ostravě ji rybáři prý ovlivnit nemohou. „Zakládáme si na kvalitě, máme tady rybářskou tradici. Je to kapr s rodokmenem.Víme, co prodáváme, a daří se nám ho prodat v těchto cenách, přestože se v regionu mohou zdát někomu vysoké,“ říká Provázek. 

Tradiční akce u českého moře, jak se Rožmberku přezdívá, je stará už více než čtyři sta let. Pravidelně sem přijíždí několik desítek tisíc lidí z Česka i ze zahraničí. Tento víkend by mělo přát počasí, proto pořadatelé počítají s vyšší účastí. Kromě atraktivní podívané mohou příchozí ochutnat rybí speciality, zhlédnout výstavu rybářské techniky nebo si zkusit chytit na udici pstruhy v připravených bazéncích.

Rybáři se právě během výlovů snaží zvýšit zájem lidí o rybu na talíři, protože zhruba 60 procent třeboňské produkce stále míří do kuchyní zákazníků za českými hranicemi. 

Největší český rybník navrhl v 16. století známý stavitel Jakub Krčín z Jelčan. Největší podíl z vylovených ryb tvoří kapři, ve zbytku jsou zastoupeny další sladkovodní ryby, například štika, sumec, candát nebo amur.

Vydáno pod