O krok blíže k pražské koalici: Trojkoalice se shodla s ANO i ČSSD

Praha – Pražská koalice hnutí ANO, Trojkoalice a sociálních demokratů se po dnešku zdá o něco pravděpodobnější. Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) v Praze se ve většině bodů programu shoduje s vítěznou ANO. „Sešli jsme se s Trojkoalicí, vyjednávali jsme o svých prioritách. Myslím si, že jednání bylo v přátelském duchu,“ potvrdila Adriana Krnáčová (ANO). Také ČSSD a Trojkoalice se shodly nad programy, rozchází se v řešení automobilové dopravy. Společné jednání všechny tři strany plánují na pondělí.

S TOP 09 zatím Trojkoalice nejedná. Ctí totiž vítěze voleb, který má podle Wolfa právo na první pokus o vyjednání koalice. Po 2,5hodinovém jednání to za vyjednávače řekl Jan Wolf (KDU-ČSL). O nejednotnosti Trojkoalice, jejíž někteří členové se dnes vymezili proti spolupráci s ANO, nic neví.

ANO kromě Trojkoalice oslovila i ČSSD. Společně by dali dohromady těsnou většinu. ANO se proto pokouší vyjednat i podporu Pirátů. Vyjednavači ČSSD po pondělní schůzce uvedli, že se program obou stran až na výjimky shoduje. Podobného názoru je i Wolf z Trojkoalice. „V této koalici vidíme největší názorový průnik,“ řekl Wolf.

Vyjednavači Trojkoalice a ANO nenašli společnou řeč pouze v otázce parkovacích a emisních zón. „Není to ale nic nepřekonatelného,“ uvedl Wolf. „Byla by škoda nabídky na uzavření koalice s ANO nevyužít,“ doplnil.

O personáliích ani o možném obsazení některých postů zatím s ANO nediskutovali. Wolf ovšem nevyloučil i možná jednání s dalšími stranami. Šanci na sestavení koalice by ale měla jako první dostat vítězná strana, míní.

Paralelní jednání vede TOP 09

„Jednali jsme jak s ČSSD, tak s Trojkoalicí,“ uvedl Tomáš Hudeček (TOP 09) s tím, že strana jednala také s ODS a Piráty. „Nepřípustným koaličním partnerem je pro nás KSČM, ale také ANO je pro nás nepředstavitelný koaliční partner,“ dodal. Pirátům nabízel například spolupráci v oblasti IT. „Bavili jsme se o tom, zda jsou ochotni jít aktivně do vedení města,“ potvrdil Hudeček. „Trvají ale na svém,“ doplnil, že Piráti hodlají setrvat v opozici.

Starostové a nezávislí dostali nabídku, aby opustili Trojkoalici a přešli do klubu TOP 09. Podle informací deníku ECHO24.cz měl s plánem v neděli ráno přijít primátor Tomáš Hudeček. Na kandidátce Trojkoalice se dostali do zastupitelstva dva členové Starostů a nezávislých, díky dvěma mandátům navíc by se TOP 09 dostala před vítězné ANO. Hudeček, který měl s nabídkou zavolat pražské předsedkyni STAN Janě Plamínkové, myšlenku nepopírá, tvrdí ale, že není její „tahoun“.

Dosluhující primátor také potvrdil, že nezávazně jednal se zástupci Starostů. „Vyplývá to z toho, že na národní úrovni TOP 09 a Starostové spolupracují. Ptal jsem se, zda je to možná úvaha,“ řekl Hudeček.

Rozdělení mandátů v zastupitelstvu – PRAHA
Zdroj: ČT24

ANO vyhrálo volby se ziskem 17 zastupitelů, za ním s 16 křesly skončila v metropoli dosud vládnoucí TOP 09. Po osmi mandátech má v 65členném zastupitelstvu Trojkoalice, ODS a ČSSD. KSČM získala stejně jako Piráti čtyři křesla.

ANO, ČSSD a Trojkoalice by dohromady daly těsnou většinu 33 hlasů. Pokud by se tyto strany skutečně domluvily, mohly by Praze vládnoucí TOP 09 poslat do opozičních lavic. Naopak TOP 09 by na většinu nestačilo ani spojenectví s Trojkoalicí a ODS, nebo s ČSSD. Museli by ke spolupráci přizvat i Českou pirátskou stranu.

Piráti jsou ochotni za určitých podmínek koalici tolerovat

Větší jistotu by vznikající koalici mohli dát Piráti, kteří získali v zastupitelstvu čtyři mandáty. „Podporu domlouváme i s Piráty, vše je ale ještě otevřené,“ potvrdila Krnáčová. Lídr pražské kandidátky Jakub Michálek sice včera vyloučil podporu rady, kde by byla zastoupena TOP 09, ODS, KSČM nebo právě ČSSD. Včera ale Piráti uvedli, že jsou za určitých podmínek ochotni tolerovat možnou koalici hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice. Pro její zvolení ale ruku nezvednou, uvedl nově zvolený zastupitel Mikuláš Ferjenčík.