Rohatá rozhledna na Pekelném kopci přivítá návštěvníky s předstihem

Třebíč – S několikatýdenním předstihem se dočká slavnostního otevření rozhledna na Pekelném kopci u Třebíče. Vedení města k tomu dohnali místní i turisté, kteří na nezkolaudovanou stavbu začali nelegálně chodit. Firma proto dnes stavbu nechala předčasně zkolaudovat. Rozhledna, která v sobě ukrývá několik symbolů, vyrostla u Třebíče během šesti měsíců.

Z dálky ji sice v hustém lese není téměř vidět, z jejího vrcholu jsou ale při dobré viditelnosti vidět prý i vrcholky Alp. Rozhledna na Pekelném kopci u Třebíče se stala hned po svém dokončení vyhledávanou turistickou atrakcí, a to i přesto, že na ni stále ještě platí zákaz vstupu.

„Řešili jsme to oplocením a zapáskováním stavby i cedulemi, ale v podstatě každý den jsme to museli obnovovat, protože to bylo sundané, strhané,“ popsal nedočkavost návštěvníků zástupce stavební firmy Jan Pálka.

Výlet na rozhlednu z modřínového dřeva si dnes naplánovali i Borovičkovi z Třebíče. Pětikilometrová procházka k novostavbě pro ně ale skončila neúspěchem – na bezmála 27 metrů vysokou rozhlednu se totiž nedostali. „Měli jsme informace, že bychom se dnes nahoru dostali. Teď jsme trochu zklamaní, že to není otevřené, budeme muset přijít příště,“ reagovala turistka Jarmila Borovičková.

Příliv nelegálních turistů nakonec město donutil k tomu, že stavbu nechalo zkolaudovat o měsíc dříve, než původně plánovalo. Místo v polovině listopadu přivítá první návštěvníky už tento pátek. „Rozhodli jsme se k tomu z toho důvodu, abychom zabránili případným zraněním nebo neštěstím,“ řekla místostarostka Třebíče Marie Černá (nez.).

Práce v okolí rozhledny ale budou ještě nějakou dobu pokračovat – chybí totiž přístřešek nebo informační cedule. I bez dokončeného zázemí lze ale podle stavebního úřadu rozhlednu, jejíž stavba vyšla na osm milionů korun, otevřít.

Rozhledna na Pekelňáku, jak místní kopci přezdívají, už v minulosti stála. Obce z třebíčského mikroregionu o její obnovu usilovaly několik let. Autorem podoby stavby z modřínového dřeva je brněnský architekt Pavel Jura.

„Podoba rozhledny na Pekelném kopci se váže k místní třebíčské pověsti, kdy svatý Prokop zkrotil ďábla a potom ho odhodil, ten dopadl na Pekelný kopec. Pekelný původ zdůrazní také nově zpracovávané logo s postavou pekelníka. Kromě souvislostí s bazilikou svatého Prokopa v sobě má rozhledna zakomponovaný i prvek z židovské kultury. Půdorys kombinovaný ze dvou čtverců připomíná Davidovu hvězdu,“ popsala místostarostka Marie Černá.

K rozhledně nově povede také značená stezka. Na zhruba pětikilometrové trase se objeví jednoduché přístřešky i lavičky.