Cestu na Červenohorské sedlo hlídají policisté. Řidiči vjíždějí do zákazu

Jeseníky - Někteří řidiči nerespektují uzávěru rekonstruované silnice z Koutů nad Desnou na Červenohorské sedlo v Jeseníkách. Úsek je od 1. října uzavřený, aktuálně tam pracují dřevorubci, kteří kácejí stromy kolem silnice. Lesy České republiky požádaly o pomoc policisty, kteří začali řidiče vjíždějící do zákazu nekompromisně pokutovat. „Jízda po této silnici je teď opravdu životu nebezpečná,“ řekl ředitel olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic Martin Smolka.

To, že někteří řidiči zákaz vjezdu v opravovaném úseku nerespektují, potvrzují dřevorubci i policisté. „Viděl jsem tady dokonce i kamiony. Nechce se jim vracet, tak to risknou. Aut tady projelo nepočítaně. Kdyby na některého strom spadl, bude po autě i po řidiči,“ uvedl dřevorubec Jiří Grygar, který nyní pod Červenohorským sedlem kácí. Mluvčí olomoucké policie Josef Bednařík sdělil, že jen přes víkend tam policisté nachytali osm řidičů.

Řidiči nerespektují zákaz vjezdu pod Červenohorským sedlem (zdroj: ČT24)

První etapa rekonstrukce osmikilometrového úseku, který vede na Červenohorské sedlo z jižní strany, potrvá jen šest týdnů. Řidiči nesprávně odhadují, že stavební firmy nestihnou za tak krátkou dobu udělat nic, co by mohlo průjezd znemožnit. Lesy České republiky však zahájily kácení stromů kolem cesty, kterou budou stavební firmy v další fázi opravovat a rozšiřovat tak, aby tam bylo možné pohodlně předjíždět i kamiony. Ty totiž v zimním období často zablokovaly celou silnici, protože v prudkém stoupání uvízly. Stavebníci silnici rozšíří až o dva metry, takže bude kam také hrnout sníh, v některých místech vybudují pro kamiony odstavné plochy. Rozšíření ve svažitém terénu lze provést jedině směrem do většinou zalesněného svahu, proto musí padnout celkem 3,5 tisíce kubíků dřeva. Kácení bude v této fázi pokračovat do konce příštího týdne.

Kácení stromů
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Ředitelství silnic a dálnic rozdělilo stavbu do tří etap, ta poslední by měla skončit v listopadu 2016. V zimě od poloviny listopadu do poloviny dubna vždy vrátí cestu do užívání motoristům, což vítají nejen řidiči, ale také hoteliéři, provozovatelé chat a vleků, protože jde o oblíbené centrum lyžování.

Silničáři vytyčili objízdné trasy pro řidiče osobních aut i kamionů, pro které platí téměř šedesátikilometrová objížďka. Mezi Šumperkem a Jeseníkem musí využít trasu přes Bruntál, Vrbno pod Pradědem a Videlské sedlo. Řidičům menších vozidel se cesta tak moc neprodlouží, objížďka je navádí na Bratrušov, Hanušovice, Jindřichov, Ostružnou, Lipovou lázně.

Telefonát Lenky Kratochvílové

Rekonstrukce navazuje na dřívější opravu silnice, která vede na Červenohorské sedlo z opačné strany - od Bělé pod Pradědem. Úsek z Koutů nad Desnou Desnou opraví za čtvrt miliardy korun sdružení firem Metrostav a Kareta.