ANO zahajuje v Ostravě vyjednávání s Ostravakem. ČSSD zůstává stranou

Ostrava - Vyjednávání o povolební koalici v Ostravě se posouvá. Zástupci hnutí ANO, které v Ostravě dobylo bývalou baštu sociální demokracie, zahájili druhé kolo schůzek. Večer se sejdou s reprezentanty hnutí Ostravak, lidovců a ODS. Jsou to pravděpodobní partneři budoucí koalice. Lídr Tomáš Macura potvrdil, že ANO preferuje variantu s Ostravakem a lidovci nebo ODS před spojením se sociálními demokraty, kteří by museli nejprve projít hlubokou sebereflexi. Vedení ostravské ČSSD k ní nevidí důvod.

Dohodě s Ostravakem nahrává i rozložení sil v ostravských městských obvodech. Podobné koalice jako na velké radnici by mohly vzniknout také na Jihu, v Porubě, Moravské i Slezské Ostravě. „Pro komunikaci ve městě by bylo přínosné, kdyby koalice byly obdobné. Vzpomeňme na příklad, kdy velká radnice nemluvila s Moravskou Ostravou, což se v Ostravě dělo,“ uvedl lídr ANO v Ostravě Tomáš Macura.

Palyza k sebereflexi: Nepotřebujeme žádné rady

Překážkou možné koaliční spolupráce ANO s ČSSD je obava, že s ostravskými sociálními demokraty úzce napojenými na stíhaného lobbistu Martina Dědice, jenž podle policie přijal desítky milionů úplatků za ovlivňování městských zakázek, nebudou moci plnit hlavní programovou prioritu - boj proti korupci a transparentní nakládání s veřejnými prostředky. Pro špatnou pověst špiček ostravských socialistů si nepřeje koalici s ČSSD ani šéf ANO Andrej Babiš. „Variantu s ČSSD zatím nevylučujeme, ale dáváme přednost spojení s Ostravakem a lidovci nebo ODS,“ zopakoval Macura. Ostravská ČSSD by musela podle něho projít hlubokou sebereflexí, aby byla jako partner přijatelná. Zda mu vadí konkrétní politici, neupřesnil. Lídr ČSSD Lumír Palyza si nepřipouští, že by to mohl být třeba on, kdo by mohl potenciálním partnerům vadit. Vzkazy o sebereflexi odmítá. „Nepotřebujeme žádná doporučení. Víme sami, co máme dělat,“ prohlásil Palyza.

Macura uvedl, že je pravděpodobně otázkou dnů, kdy se ANO s partnery na budoucí koalici v Ostravě dohodne.

V Havířově jde ANO s komunisty, v Karviné do opozice

V dalších velkých městech Moravskoslezského kraje jednání pokračují rychleji. Například v Havířově, kde vyhrála ČSSD, bude pravděpodobně vládnout koalice KSČM, ANO a hnutí Pro Havířov. Zástupci stran už podepsali dohodu, podle které by měl být primátorem komunista Daniel Pawlas.

Ve Frýdku-Místku se rýsuje pokračování koalice ČSSD a lidovců. Jen třetí partner by se vyměnil - Věci veřejné by nahradilo hnutí Naše město Frýdek-Místek. Vládnout by měli za tiché podpory komunistů. Vítězné ANO by tak skončilo v opozici.

V Karviné, kde sociální demokraté obhájili pozici nejsilnější strany, vzniká dohoda o koaliční spolupráci s komunisty. „Jednáme s KSČM a snad se dohodneme. Byli jsme připraveni jednat s kýmkoliv, ale hnutí ANO řeklo hned po volbách, že se sociální demokracií nebude tančit, takže ani my s nimi jednat nebudeme,“ řekl lídr ČSSD Tomáš Hanzel, který pravděpodobně obhájí i pozici karvinského primátora. Dohodu chce uzavřít ještě tento týden.

ANO zahajuje v Ostravě vyjednávání s Ostravakem. (zdroj: ČT24)