Šlachtův útvar obvinil bývalé zastupitele Prahy 11 za prodej majetku pod cenou

Praha - Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinili čtyřicítku bývalých zastupitelů Prahy 11 a jednoho zaměstnance místní radnice s odkazem na údajně nevýhodný prodej obecního majetku v letech 2010 a 2011. Mluvčí pražského městského zastupitelství Štěpánka Zenklová České televizi řekla, že v současnosti je usnesení o zahájení trestního stíhání doručováno jednotlivým zúčastněným.

„Trestní stíhání souvisí s prodejem obecního majetku pod cenou, který byl schválen zastupitelstvem v rozporu se zákonem o hlavním městě Praze,“ sdělila ČT mluvčí pražských žalobců Štěpánka Zenklová. Policie bývalé zastupitele viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Český rozhlas cituje jednoho ze stíhaných, bývalého zastupitele Jiřího Janečka: „Můžu potvrdit, že jsem dostal dopis, který byl adresován 7. října. Vyzvedl jsem si ho v pátek. Tedy v den voleb. Osobně se cítím v bodech, ve kterých jsem obviněn, nevinně.“

Zásah na radnici proběhl před rokem

Policisté z ÚOOZ zasahovali na radnici Prahy 11 na podzim 2013, kdy si pravděpodobně odnesli dokumenty a počítače z majetkoprávního odboru. Starosta Dalibor Mlejnský tehdy tvrdil, že si policisté vzali dokumenty týkající se úplatného převodu majetku za posledních šest let a privatizace bytů. Opoziční zastupitelé Mlejnského a vedení Prahy 11 dlouhodobě kritizovali za některé zakázky nebo prodeje pozemků. Mlejnský vždy kritiku odmítal.

Vydáno pod