I sedmdesát let po válce je Boří les na Břeclavsku plný munice

Břeclavsko - Ráj pro hledače starých zbraní, časovaná bomba pro hasiče. V Bořím lese poblíž Lednicko-valtického areálu rozmetali Němci na konci 2. světové války nepoužitou munici. Místo už desetiletí láká detektoráře a hasiči a policisté si při společné akci nacvičovali postup pro případ, že by střelivo vybuchlo. Břeclav mezitím otevřela jednání na ministerstvu vnitra o vyčištění lesa.

Podle odhadů odborníků jsou v Bořím lese desítky až stovky tisíc kusů nevybuchlé munice. Když se v minulosti čistilo 250 hektarů lesa, pyrotechnici našli 24 tisíc kusů munice. Na vyčištění přitom čeká dalších 1 550 hektarů Bořího lesa.

Na krizový scénář, že by munice mohla kvůli neodborné manipulaci vybuchnout, se dnes společně připravovali hasiči a záchranáři. Vzhledem k množství munice v lese totiž není vyloučené, že by k tomu mohlo dojít i ve skutečnosti. „Chodí sem lidé, kteří úmyslně vyhledávají munici, specializují se na její sběr. Je to velice nebezpečné,“ okomentovala chování lidí mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

NO COMMENT: Cvičení hasičů a záchranářů v Bořím lese (zdroj: ČT24)

V lese už zahynulo pět lidí, naposledy v roce 1990 - tehdy byl obětí čtrnáctiletý chlapec. Pyrotechnici jezdí na místo často, letos už tam houbaři a výletníci našli třináct kusů munice. „Nejčastější typ munice je munice dělostřelecká. Jsou to střely a náboje, které se vystřelují z děl a houfnic,“ popsal nejobvyklejší nálezy policejní pyrotechnik Bohuslav Kuda.

Les je navíc volně přístupnou a oblíbenou lokalitou. Patří k Lednicko-valtickému areálu a vedou přes něj turistické trasy do Rakouska. Ve středu se na ministerstvu vnitra sešli lesníci, úředníci, politici i lidé z břeclavské radnice, aby situaci řešili. „Existují dvě varianty, jak se s municí vypořádat. Buď by se najala nějaká soukromá firma, která by les vyčistila, nebo by mohla vzniknout nová složka pyrotechniků pod Lesy ČR. O vyčištění lesa by se pak postarala ona,“ vysvětlila mluvčí Břeclavi Eliška Windová.

Největší překážkou jsou ale finance - vyčištění lesa by podle odhadů stálo 155 milionů korun. Granáty tak zatím v lese zůstávají.

Boří les: Od Lichtenštejnů k nacistům

Boří les založil v rámci Lednicko-valtického areálu rod Lichtenštejnů na neúrodné písčité terase. Dlouhá léta sloužil pouze pro rekreaci, na konci 30. let 20. století ale po obvodu lesa vyrostla řada staveb československého opevnění.

Během 2. světové války na okraji lesa vznikla muniční továrna Muna. Místo nacisté nevybrali náhodou - je vzdálené jen pár kilometrů od hranic s Rakouskem a má napojení na železnici. Hustý porost navíc továrnu chránil před spojeneckými bombardéry. V Muně pracovali lidé z okolních obcí, ale také maďarští židé, pro které nacisti nedaleko zřídili malý koncentrační tábor, nebo zajatci z Belgie, Francie a Srbska. Po celou dobu okupace továrna vyráběla dělostřelecké náboje a také munici do kulometů a protiletadlových kanónů. V malé míře tady byly vyráběny také pancéřové pěsti, ruční granáty a tzv. nasazovací rakety.

Poštorná a tedy i továrna Muna byla osvobozena po těžkých bojích 21. dubna 1945 Rudou armádou. Ruské velení usoudilo, že podobný tovární komplex nebude Československo potřebovat a nařídilo jeho vyhození do vzduchu. Výsledkem velmi nedbalé likvidace továrny ale bylo rozmetání munice po celém lese. Vojenští ženisté se snažili hned po válce les očistit, ale munice bylo takové množství, že Boří les byl nakonec ponechán svému osudu.

(informace převzaty od Klubu vojenské historie Moravský Žižkov)