Vadí mi chování kolegů, řekl příbramský starosta a vystoupil z ČSSD

Příbram – Starosta Příbrami Pavel Pikrt opustil řady sociální demokracie na protest proti chování spolustraníků vůči němu při volební kampani. Rovněž prý na jednáních rady města jeho spolustraníci hlasovali s ODS proti němu a předkládali k projednání materiály, s nimiž ho dopředu nikdo neseznámil. V novém zastupitelstvu bude nezávislý a hodlá se při hlasování řídit pouze svým nejlepším vědomím a svědomím.

„Budu se rozhodovat případ od případu. Jednou mohu hlasovat s touto částí zastupitelstva a pak s jinou,“ uvedl. Jeho kroky prý ale nelze vnímat jako přechod od ČSSD k politické konkurenci, která bude nejspíš nyní v Příbrami vládnout.

Volby tam vyhrálo hnutí ANO, kterému vítězství zajistilo deset z 25 křesel. Druhá ČSSD o sedm mandátů přišla a má nyní pouze čtyři. Pikrta voliči na kandidátce křížkováním posunuli z třetího na první místo, a přeskočil tak volebního lídra a svého předchůdce ve funkci Josefa Řiháka.

„Měl bych být přirozeným hlavním vyjednavačem, jenomže oni vyjednávací tým nezvolili,“ vyčítá spolustraníkům Pikrt. Nemá tak nyní mandát k tomu, aby mohl vést povolební jednání. ANO však jedná o povolebním uspořádání zejména s TOP 09 a jeho lídr Jindřich Vařeka dal najevo, že o schůzky s ČSSD ani nemá zájem.

Pikrtovi, který nastoupil do funkce před dvěma lety po odchodu Řiháka do vedení kraje, vadí i to, že se příbramská ČSSD údajně ve volební kampani prezentovala jako strana jednoho muže, na billboardech byl prý pouze Řihák. „My jsme neměli žádný plakát s našimi obličeji a všechny peníze se dávaly na lídra,“ tvrdí Pikrt.

Dosavadní starosta měl i problém s některými záležitostmi projednávanými na posledních jednáních městské rady, například se mu nelíbilo schválení odměny 60 tisíc korun pro ředitele technických služeb, který podle něj letos už jednu odměnu ve stejné výši dostal.

Výhrady měl také k návrhu, nechat za téměř šest milionů korun zdemolovat budovy vedle bytízské skládky. „Chtěl jsem, abychom ten materiál stáhli, protože je neseriózní po volbách hlasovat o částce 5,7 milionu a ještě schvalovat firmy, které budou osloveny. Nelíbilo se mi to, ale byl jsem opět přehlasován,“ uvedl Pikrt. Totéž se týkalo oprav havarijního stavu vodovodních řadů a kanalizací. „Byla to částka kolem čtyř milionů, dopředu mi to nikdo neřekl, na poradu starosty nikdo nechodí,“ dodal.