Nehoda zastavila vlaky přijíždějící v ranní špičce z Kolína do Prahy

Úvaly (Praha-východ) – Dopravu na hlavní trati mezi Kolínem a Prahou přes Český Brod přerušila v ranní špičce havárie, která se stala těsně před Prahou v Úvalech. Kolem čtvrté ráno ve stanici, která prochází rekonstrukcí, havaroval pracovní mechanismus, trať musela být zcela uzavřena. Opět průjezdná je od 7:45, vlaky i nadále mohou mít zpoždění. Během výluky dálkové vlaky vesměs jezdily odklonem, regionální doprava mezi Úvaly a pražskými Běchovicemi zcela ustala.

Pracovní mechanismus havaroval v Úvalech po čtvrté hodině ráno. „Vykolejil pracovní mechanismus společnosti Viamont při posunu v malé rychlosti,“ upřesnil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský. Nehoda se tak obešla bez zranění, vozidlo však poškodilo výhybku a při jeho vyprošťování museli železničáři vypnout napájení trolejí. Poškozená výhybka byla podle Ptačinského zamknuta, aby přes ni vlaky mohly projíždět. „Opravena bude během dne mimo špičkový čas, nyní by oprava komplikovala ranní dopravu,“ dodal mluvčí.

Výluka trvala až do 7:45, významně tak postihla ranní špičku. Železničáři upozornili, že některé vlaky nadále mohou mít zpoždění.

Výluka se dotkla cestujících, kteří mířili ze středočeských obcí na osmou hodinu do Prahy – ti museli mezi Úvaly a Běchovicemi cestovat autobusem – i lidí, kteří do metropole přijížděli ranními rychlíky, nebo naopak odjížděli. Dálkové vlaky vesměs jezdily odklonem přes Lysou nad Labem – tím zpravidla vznikají zpoždění kolem 30 minut i delší – několik rychlíků však bylo zcela zrušeno.

Výluka
Zdroj: ČT24