Noční cvičení záchranářů: Chemický útok teroristů v metru

Praha – Příští týden čeká Prahu masivní noční cvičení: hasiči, policisté i zdravotníci totiž budou nacvičovat záchranu lidí po teroristickém útoku v metru. Cvičení proběhne v noci na 22. řijna a zúčastní se ho přes 600 lidí. Záchranáři se při akci zaměří vedle záchrany lidí i na poskytnutí zdravotní péče všem zraněným, na identifikaci a likvidaci nebezpečné látky a na nakládání s případnými oběťmi útoku.

Podle scénáře kolem jedné hodiny ranní teroristé rozbijí na nástupišti metra ve stanici Anděl skleněnou lahev s nebezpečnou chemikálií. V té době bude ve stanici metra a ve vlaku neznámý počet cestujících a personálu. V bezprostřední blízkosti rozptýlené látky začnou cestující padat a omdlévat a vznikne panika. Počet raněných a zemřelých bude 90 a budou je imitovat figuranti, doplnila mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Cvičení se uskuteční v době, kdy není metro v provozu. 

Vedle hasičů, policistů a zdravotních záchranářů se do cvičení zapojí i řada pražských nemocnic, armáda, báňská záchranná nemocnice nebo Státní úřad pro jadernou bezpečnost.  

„Nic neprověří teorii napsanou na papíře v typové činnosti tak, jako samotná praxe. Z časových důvodů nebudeme v rámci cvičení procvičovat dekontaminaci prostor metra,“ uvedl k cvičení jeho velitel Oldřich Klegr z pražského hasičského sboru, který je i organizátorem cvičení.