Brno má koalici. Primátorem bude Petr Vokřál z ANO

Brno - V příštích čtyřech letech bude Brnu vládnout koalice hnutí ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených. Strany dnes odpoledne po svém jednání oznámily, že se dohodly na podmínkách spolupráce. Do křesla primátora usedne lídr vítězného ANO Petr Vokřál. Čtyřkoalice se už domluvila i na obsazení křesel v radě. Koaliční dohodu chtějí lídři stran podepsat do 31. října.

Přesně sedm dní od uzavření volebních místností má Brno jasno. Dosavadního primátora Romana Onderku (ČSSD) po osmi letech vystřídá na magistrátu vítěz voleb a lídr hnutí ANO Petr Vokřál. Post 1. náměstkyně obsadí lídryně KDU-ČSL Klára Liptáková, náměstkem pro kulturu a sociální věci bude Matěj Hollan z hnutí Žít Brno. Posty dalších dvou náměstků si rozdělí ANO a Zelení.

Hnutí ANO sice už svůj tip na jméno náměstka i radních má, než je ale zveřejní, chce je nechat schválit svým klubem. „Ujmeme se investičního resortu, dopravy a evropských fondů,“ upřesnil Vokřál.

Koaliční smlouvu chce čtyřlístek stran podepsat do 31. října. Petr Vokřál už oznámil, že strany se shodly na rozdělení míst v radě i dalších funkcí. Na společných jednáních se vyjednávací týmy čtveřice stran scházely od pondělí. „Myslím si, že si všechny strany vyjednaly to, co chtěly. Jsme spokojení,“ okomentovat výsledné složení rady Hollan. „Brno volá po změně a my jsme se rozhodli tuto změnu umožnit,“ doplnila Liptáková.

Nové složení Rady města Brna

  • rada má 11 členů - primátora, 4 náměstky a dalších šest radních
  • primátor: Petr Vokřál (ANO)
  • 1. náměstkyně: Klára Liptáková (KDU-ČSL)
  • tři náměstci: Matěj Hollan (Žít Brno), SZ a ANO - jména teprve upřesní
  • radní: 3 z ANO, 2 z KDU-ČSL, 1 ze Žít Brno - jména teprve upřesní (SZ radního mít nebude)

Čtyřkoalice bude mít v zastupitelstvu celkem 31 hlasů z 55, tedy pohodlnou většinu. Mezi programové priority čtyřkoalice patří doprava a vybudování dalšího úseku brněnského velkého městského okruhu. Společnou řeč strany našly také v otázce modernizace železničního nádraží, holdingového řízení městských firem nebo otevřenosti radnice.

„Shodli jsme se, že v otázce nádraží se chceme rozhodovat na základě relevantních informací. Nechceme se rozhodovat na bázi emocí, ale faktů. Zveřejníme veškerou dokumentaci, která je k dané problematice zpracovaná v podobě, kterou je schopen pojmout i člověk bez odborného vzdělání,“ naznačil Vokřál postup v jedné z nejklíčovějších brněnských otázek. Dodal, že město bude v této otázce velice důkladně jednat s ministerstvem dopravy, který projekt modernizace nádraží připravuje.

„Osobně mám názor na to, kde by mělo nádraží být, ale důležité je, že jsme si stanovili společný postup, jak k poloze dojít. Rádi bychom, aby se v návaznosti na zásady územního rozvoje kraje změnil i brněnský územní plán tak, abychom do budoucna neuzavřeli cestu žádné ze zvažovaných variant,“ dodal Hollan.

Transparentnost a otevřenost radnice - hlavní témata především pro ANO a Žít Brno. „Domluvili jsme se, že do budoucna budou zveřejňovány smlouvy na portálu ministerstva vnitra a postupně přejdeme na systém otevřených dat tak, aby si ta data, která mohou být zveřejněna, mohl kdokoliv přečíst bez toho, aby musel žádat magistrát o informace,“ uvedl Hollan.

ANO si také klade za cíl snížit počet politiků, kteří zasedají v městských firmách, Žít Brno chce naopak do rozhodování více zapojit veřejnost. Lidovci se chtějí zasadit o větší podporu malých a středních podnikatelů a také rodin a seniorů. „Do dohody jsme vtělili také přerod městské policie a posílení hlídek v ulicích. Ty by měly především dbát o bezpečnost občanů a ne jen na správné parkování,“ řekla Liptáková.

Pro Zelené je zase klíčová doprava - už v předvolebním programu totiž slibovali Brňanům zlevnění roční jízdenky na městskou hromadnou dopravu.

Liptáková: Se sociální demokracií jsme se sešli jen jednou

Lídryně lidovců dnes ve vysílání ČT24 upřesnila, že jednání se sociální demokracií strana vedla jen krátce. „Možnosti spolupráce se ukázaly komplikované. Šlo by o bizarní uskupení, složitější než současná čtyřkoalice. Pro nás se možnost koalice s ANO, Žít Brno a Zelenými ukázala jako průchodná poté, co jsme společně diskutovali o programových průnicích,“ vysvětlila Liptáková.

Brno má novou koalici. Podívejte se na debatu s lídry (zdroj: ČT24)

Do opozice tak po osmi letech míří Onderkova sociální demokracie a spolu s ní také ODS, TOP 09 a KSČM. „Budeme respektovat výsledek voleb a vznik nové koalice. Pro nás teď bude hlavní být konstruktivní opozicí,“ reagoval lídr TOP 09 Jaroslav Kacer.

Složení brněnského zastupitelstva

Koalice:

  • ANO: 13 mandátů
  • Žít Brno: 7 mandátů
  • KDU-ČSL: 7 mandátů
  • SZ: 4 mandáty

Opozice:

  • ČSSD: 11 mandátů
  • ODS: 5 mandátů
  • KSČM: 4 mandáty
  • TOP 09: 4 mandáty