Pyrotechnici začali zkoumat místo výbuchu muničního skladu

Vlachovice – Pyrotechnici se dnes konečně dostali na místo výbuchu muničního skladu ve Vrběticích za Zlínsku. S pomocí obrněného vozu a tanku zkoumali areál, k průzkumu nasadili i bezpilotní dron, uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Podle vedoucího týmu pyrotechniků Milana Dolečka je událost mimořádná a pyrotechnici očekávají několikatýdenní zásah. Dva lidé jsou stále pohřešováni.

Podle Kozumplíkové začali pyrotechnici zkoumat prostranství od míst, kde se nachází nejmenší množství rozházených výbušnin. Postupně budou prověřovat asi tři desítky budov v areálu a zjišťovat jejich poškození. Převozuschopnou munici odvezou ke zničení do vojenských prostorů, nebezpečné výbušniny budou podle mluvčí likvidovat přímo na místě.   

„Dá se předpokládat, že bude otázkou několika týdnů, než bude celý prostor zasanován a bude tak bezpečný, aby se v něm mohly pohybovat týmy, které budou dělat samotné ohledání místa činu,“ uvedl Doleček. Do lokality nyní nebude vstupovat nikdo jiný než pyrotechnici. „Budou prohlížet prostor, shromažďovat nalezenou munici, případně ji ničit,“ dodal Doleček. Informace o možné příčině výbuchu uvést s ohledem na vyšetřování nechtěl.   

Zásah ale komplikují podmínky v epicentru výbuchu, kde až do pátku zuřil požár. „Munice není s plameny velký kamarád, a to je pro nás riziko, neboť tam neustále dochází k výbuchům,“ poznamenal vedoucí pyrotechniků, kteří už vědí, jaká munice na místě je. „Obecně lze říci jen, že na místě se nachází veškeré druhy munice od pěchotní, přes munici do ručních protitankových zbraní, dělostřeleckou munici až po letecké pumy,“ doplnil Doleček.   

Místo výbuchu zkoumá bezpilotní dron
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Pyrotechnici musejí brát ohledy také na to, že v lokalitě se nenachází jen vybuchlý muniční sklad, ale také další budovy, v nichž je skladována munice. „Objektů, v nichž se nachází velké množství munice, je tam desítka. Ve všech těch skladech se munice stále nachází a je velké riziko, že při rozletu nevybuchlé munice mohlo dojít k jejímu průniku do těchto skladových prostor. Musíme nejdříve ověřit, zda toto riziko nehrozí,“ popsal Doleček. Vymezený prostor nadále střeží policie.

Pohřešováni jsou dva zaměstnanci, muži ve věku 56 a 59 let. Právní zástupce firmy Imex Group uvedl, že škoda se bude pohybovat v desítkách milionů korun. Lidé mohou stále hlásit škody s výbuchem spojené na speciální linku 974 666 555.