Smlouva na 10 milionů opět přivedla policii do pražského dopravního podniku

Praha - Protikorupční policie už prověřuje také zakázky současného vedení Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP). Zajímá ji třeba vyplacení 10 milionů korun za zakázku firmě Parles, a.s., pro kterou pracoval bývalý expert ministerstva financí na arbitráže Radek Šnábl v minulosti pravomocně odsouzený za krácení daně.

Schůzku, na které si policie od zástupců pražského dopravního podniku vyžádala některé dokumenty, potvrdil České televizi jeho mluvčí Jiří Štábl.  Podle informací ČT se předmětem zkoumání stala smlouva DPP s firmou Parles z konce roku 2013. Detektivy z protikorupčního útvaru zajímá, za co přesně dostala společnost 10 milionů korun a kdo o tom rozhodl. „Jen podepsáním té smlouvy podnik ušetřil miliardu korun,“ prohlásil primátor Tomáš Hudeček.

Firma Parles si na zakázku najala bývalého šéfa mezinárodního odboru ministerstva financí Radka Šnábla, který má již kvůli krácení daně škraloup v trestním rejstříku. Ten vyjednával pro dopravní podnik výhodnější podmínky pro nákup tramvají. „Smlouva byla uzavřena ve standardním režimu, podle aktuálního znění zákona o zadávání veřejných zakázek,“ uvedl sám Radek Šnábl.

Do DPP znovu přišla protikorupční policie (zdroj: ČT24)

Do hledáčku vyšetřovatelů se v poslední době dostala také dokumentace o dalších zakázkách současného vedení - opravě tramvajových tratí v centru města a v Braníku a výměně kolejnic ve stanici metra A Dejvické. Předseda představenstva DPP Jaroslav Ďuriš je ale přesvědčen, že neobsahují nic „jakkoli problematického“.