Bezpilotní dron, obrněný vůz a tank: Tak pyrotechnici kontrolují muniční sklad

Zlín - Pyrotechnici i dnes pokračovali v kontrole areálu ve Vrběticích, kde ve čtvrtek vybuchl muniční sklad. Včera projeli jihozápadní část areálu, dnes konvoj tvořený bezpilotním dronem, obrněným vozem s pyrotechniky a hasičským tankem vyrazil do severní části. Zatímco včera je zastavil velký žár, dnes museli likvidovat nevybuchlou munici.

Pyrotechnici dnes likvidovali nevybuchlou munici (zdroj: ČT24)

Dron monitoruje prostor a jistí za ním jedoucí obrněný vůz s pyrotechniky. Když přijedou k nějakému objektu, nejprve ho kontroluje bezpilotní letoun, který prohlíží i střechu. Pokud nezjistí nebezpečí, z transportéru vystupují pyrotechnici ve speciálních oblecích, kteří fyzicky kontrolují budovu. Zkoumají, zda není narušené zdivo, dveře nebo okna.  

Podle náměstka krajského ředitele policie Bohdana Varyše bylo zatím zkontrolováno 16 z asi 40 objektů, které se včetně různých přístavků v areálu nacházejí. V desítce z nich je podle pyrotechniků uskladněna munice. Čím blíž epicentru, tím víc nevybuchlé munice pyrotechniky čeká. 

Pyrotechnici proto odhadují, že jim práce potrvá několik týdnů. Na místě se nachází veškeré druhy munice od pěchotní, přes munici do ručních protitankových zbraní, dělostřeleckou munici až po letecké pumy. Policie střeží okruh 1200 metrů od epicentra výbuchu, kam je stále zakázán vstup. Starostové a radní z okolí proto neskrývají nervozitu. V chystaném otevřeném dopise žádají od ministra obrany záruky, že se nic podobného nemůže opakovat. 

Výbuch a následný požár zničily sklad munice, který má pronajatý ostravská firma Imex Group, ve čtvrtek dopoledne. Pohřešováni jsou dva její zaměstnanci, muži ve věku 56 a 59 let. Právní zástupce firmy uvedl, že škoda se bude pohybovat v desítkách milionů korun.