Koalice ve Zlíně: STAN se spojí s ANO, primátorem zůstane Adámek

Zlín – Vítězné hnutí Starostové a nezávislí vytvoří ve Zlíně koalici spolu s hnutím ANO, které skončilo druhé. Svůj post obhájil dosavadní primátor Miroslav Adámek (STAN). Koalice bude mít v zastupitelstvu pohodlnou většinu 26 ze 41 mandátů. Hnutí už podepsala memorandum o spolupráci, v nejbližších dnech by měla podepsat také koaliční smlouvu.

„Lidé dali ve volbách nejvíce hlasů těmto dvěma hnutím a přejí si tedy, aby vedla naše město. Jejich vůli respektujeme, a proto jsme se dohodli na spolupráci. Nebyl v tom zásadní problém, naše volební programy mají hodně společného,“ řekl Adámek.

Zlínští lídři obou hnutí se shodli, že jim v následujících čtyřech letech půjde především o stabilitu. „Zažili jsme si menšinovou vládu a nejrůznější potíže, tomu se teď chceme vyhnout,“ řekl Adámek. „Je tady vůle všech stran konstruktivně spolupracovat. To je důležité, to potřebujeme,“ dodal lídr zlínské kandidátky hnutí ANO Patrik Kamas.

Obě strany se prý víceméně shodly na Osobním desateru, s nímž vstupoval do voleb právě Miroslav Adámek a hnutí STAN. Současný primátor voličům slíbil například opravu památníku Tomáše Bati, opravu jedné z nejzanedbanějších zlínských ulic - Mostní - nebo vybudování míst v mateřských školách i pro děti se speciálními potřebami.

Brífink hnutí STAN a ANO ke koalici ve Zlíně (zdroj: ČT24)

„Programový průnik jsme našli ve všech oblastech. Jde nám o modernizaci města, aby z něj neodcházeli mladí, aby v něm našli uplatnění nebo aby tady měly firmy dobré podmínky pro svoje podnikání,“ dodal Kamas.

Memorandum o spolupráci rozděluje i posty v radě města. Starostové a nezávislí získají sedm křesel a primátora, ANO pak obsadí čtyři posty radních. Kromě jména primátora Miroslava Adámka ale na tiskové konferenci nepadlo žádné další. Lídři mají o personálním obsazení ještě jednat, jasno by mělo být do konce týdne.

Mezi úspěchy Adámkova působení v čele Zlína patří například to, že se podařilo otevřít veřejnosti hospodaření města. Na internet se dostaly smlouvy s dodavateli, větší výdaje města i podrobný rozpočet. Vedení města se naopak nepodařilo přivést významnějšího zaměstnavatele, udržet poštu v centru města a proměnit část jeslí ve třídy mateřských škol.

V 41členném zastupitelstvu má koalice celkem 26 mandátů. Starostové a nezávislí mají 18 zastupitelů, hnutí ANO osm. Do opozice zamíří ČSSD, KDU-ČSL + Z21 a KSČM.