Primátor Onderka (ČSSD) ustoupil po volební prohře do ústraní

Brno - Být druhý znamená být první, který nevyhrál. Známý citát v tuto chvíli patrně velmi přesně vystihuje pocity dosluhujícího brněnského primátora Romana Onderky (ČSSD). On sám ani jeho strana od voleb s novináři příliš nekomunikují - výhra hnutí ANO a ztráta pozice nejsilnějšího aktéra je pro brněnskou buňku ČSSD velkou ránou. Volby přitom znamenají zvrat i pro další strany. Pětapadesátičlenné zastupitelstvo Brna se obmění skoro z poloviny.

Na dnešní schůzku sociální demokracie dopoledne dorazil rekordní počet novinářů. Dvanáct mužů a žen přišlo především kvůli primátorovi Romanu Onderkovi. Ten se ale nakonec na stranické akci vůbec neobjevil.

S médii on sám a celá strana komunikuje od voleb jen sporadicky. Zatímco druhé místo by řada stran považovala za úspěch, pro sociální demokraty, kteří stáli v čele jihomoravské metropole osm let, je to zklamání. Slabý volební výsledek řadí stranu po bok občanských demokratů a TOP 09. Tyto strany přišly v brněnském zastupitelstvu o největší počet křesel. Místo nich usednou do zastupitelských lavic především nováčci z hnutí ANO a Žít Brno.

ČSSD přišla o osm křesel, méně zastupitelů má i ODS a TOP 09
Zdroj: ČT24

Ani nová koalice z hnutí ANO, Žít Brno, lidovců a zelených, která už v pátek podepsala dohodu o spolupráci, nedonutila Romana Onderku k oficiálnímu uznání vítěze voleb. „K nově vzniklé koalici se brněnská ČSSD vyjádří v okamžiku, kdy bude podepsána koaliční smlouva a bude zveřejněn její obsah,“ napsal v sms zprávě pro ČT Onderka.

Koaliční smlouvu mají strany podepsat do konce října. Už v pátek ale lídři stran prezentovali koaliční dohodu a zveřejnili 14 programových priorit.

Volební neúspěch už ale zasáhl brněnské občanské demokraty. Vedení oblastní rady strany nabídlo svoji rezignaci. Na to je připravený i lídr brněnské kandidátky TOP 09 Jaroslav Kacer. „Příští rok máme stranické volby, takže jsem se rozhodl, že to jako kapitán dovedu do těchto voleb a pak uvidíme,“ okomentoval situaci Kacer.

V boji o magistrát nahradí vítězové poražené zhruba v polovině listopadu. Na tento termín by měl končící primátor Roman Onderka svolat zastupitelstvo. „Termín jednání ustavujícího zastupitelstva v tomto okamžiku není znám. Tento termín bude stanoven v zákonné lhůtě,“ dodal ve vyjádření pro ČT Onderka. Na tomto jednání bude oficiálně zvolen primátor a také jedenáct radních.