Jihlavu povede široká koalice, vítězné ANO skončí v opozici

Jihlava – Vysočinskou metropoli zřejmě povede široká koalice ČSSD, ODS, KDU-ČSL, Forum Jihlava a TOP 09. V 37členném zastupitelstvu bude mít celkem 23 mandátů. V křesle primátora za ni pravděpodobně usedne volební lídr druhé nejúspěšnější ČSSD Rudolf Chloupek. Podle něj bude mít rada města 11 členů, zatím panuje shoda na osmi z nich. Vítězné hnutí ANO tak zřejmě skončí v opozici.

„Zatím jsme se dohodli na čtyřech radních za ČSSD, dvou radních lidovců a dvou zástupců Fora. O zbývajících třech pozicích, které si rozdělí ODS a TOP 09, se ještě bude jednat,“ řekl Chloupek. Primátor by měl mít čtyři náměstky - Vratislava Výborného (ČSSD), Jaroslava Vymazala (ODS), Milana Koláře (Forum Jihlava) a Jaromíra Kalinu (KDU-ČSL).

Další podrobnosti sdělí koaliční partneři v úterý dopoledne na tiskové konferenci. Následující jednání o kompetencích radních a programovém prohlášení by měla skončit do 4. listopadu, kdy by se mělo konat ustavující jednání zastupitelstva.

Lídr ANO: Slovo chlapa v politice nic neznamená

Už z úvodních povolebních vyjednávání bylo zřejmé, že v Jihlavě nevznikne takzvaná vládní koalice složená z ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Spolupráci s ANO od počátku odmítali lidovci. Většina stran nechtěla také spolupracovat s KSČM. ANO 2011 ve volbách získalo osm mandátů a KSČM šest.

Lídr vítězného hnutí ANO Radek Popelka neskrýval z výsledku jednání rozčarování. „Zjišťuji, že v politice slovo chlapa a podání ruky vůbec nic neznamená, což mě velice mrzí. Chystáme se na to, že v opozici budeme aktivně pracovat, proto jsme vyhráli volby,“ řekl Popelka.

Hnutí ANO má v 37členném zastupitelstvu osm lidí stejně jako druhá ČSSD. Třetí KSČM získala šest křesel, o jedno méně má ODS. Po čtyřech mandátech mají KDU-ČSL a uskupení Forum Jihlava, v zastupitelstvu jsou také dva členové TOP 09.

Třiašedesátiletý Chloupek absolvoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Pardubicích (1975) a Pedagogickou fakultu UK (1988). V 70. letech pracoval jako chemik v uranovém průmyslu a jihlavském agrochemickém podniku, od roku 1980 působí jako pedagog, dvakrát byl ředitelem základní školy.

Od roku 2006 zasedá v jihlavském zastupitelstvu, od prosince 2008 působil jako neuvolněný radní. Po komunálních volbách v roce 2010 se stal náměstkem primátora pro školství, kulturu, tělovýchovu, zdravotnictví a životní prostředí. Od října 2012 je také zastupitelem Kraje Vysočina.

Mimo to zasedá Chloupek ve statutárních orgánech několika společností, ve kterých má město Jihlava podíl (mj. HC Dukla Jihlava, Správa městských lesů Jihlava, Teniscentrum Jihlava.)

Rudolf Chloupek (vpravo)
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK