Obyvatelé Velkých Hamrů protestují proti skládce v centru města

Velké Hamry – Obyvatelé Velkých Hamrů na Jablonecku protestují proti skládce, která vznikla uprostřed města. Stížnost proti ní už podepsalo přes 70 lidí. Občanům vadí hluk nákladních aut, která tam navážejí stavební suť, a také prach. Provoz skládky místní stavební úřad a Liberecký kraj povolily na 10  let, podle majitele bude ale místo jako skládka fungovat už jen do příštího léta.

Protesty proti skládce ve Velkých Hamrech (zdroj: ČT24)

Skládka stavebního materiálu s haldami zeminy a stavební suti stojí uprostřed Velkých Hamrů, jen 200 metrů od kostela sv. Václava. Panu Jiřímu Vonešovi navozily stavební stroje materiál přímo za dům. Dnes k tomu říká: „Když tady žijete a ještě to je v údolí a když vám každou hodinu sklápějí 40 sklápěček, je to o nervy.“ Jiří  Voneš se navíc bojí, jak se uměle vzniklý prudký svah zachová při silnějších deštích.

Skládka uprostřed města může mít vliv i na ceny nemovitostí v okolí. Podle Jiřího Voneše by nyní, pokud by chtěl svůj dům prodat, za něj zřejmě kvůli skládce nedostal ani polovinu původní hodnoty. Na druhou stranu ale Jiří Voneš dodává, že se spolumajitelem skládky Lubošem Koublem se dá dohodnout. Navíc si Jiří Voneš myslí, že prostor skládky za dva roky zaroste a že z ní pak už nebude nic vidět.

Povolení k provozu skládky

Skládku povolil na 10 let stavební úřad ve Velkých Hamrech a také Liberecký kraj. Pro zákaz prý nebyl důvod. Zákon nijak neporušuje. Jak uvedl mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer, zástupci kraje s obyvateli mluvili, odpovídali na jejich stížnosti a uspořádali v této věci i veřejné slyšení.

Luboš Kouble, spolumajitel skládky z firmy SIZ, s. r. o., říká, že na místě současné skládky bude pozemek určený k dalšímu využití, které podle něj bude lepší než to původní. Dříve na pozemku stály nevyužité ruiny staré cihelny a podle dokumentace tam byly i zahrabané sutiny. Což podle Luboše Koubleho nikomu nevadilo, protože pozemek byl zatravněný a zarostlý. „Nyní jsme tu dali nebo ještě dáme pozemek do stavu, ve kterém byl před 100 lety,“ uvedl Luboš Kouble. 

Luboš Kouble původně žádal na Libereckém kraji o povolení na desetiletý provoz skládky, ale - jak dodává - shodou náhod se ji podařilo za tři měsíce zavézt, takže bude kompletně naplněna do příštího roku a pak ji upraví a zatravní. 

Obyvatelé Velkých Hamrů mají ale ještě další obavu. Na skládce totiž končí suť z nedalekého železničního nádraží, které se právě rekonstruuje. Místní se bojí, aby půda nebyla kontaminovaná benzinem, naftou nebo jinými nebezpečnými chemikáliemi. Tuto obavu s lidmi sdílí i Jaroslav Najman (nez.), starosta Velkých Hamrů: „Indicie tady nějaké jsou, takže samozřejmě máme strach úplně stejný jako občané.“

Nebezpečí plynoucí z navezené zeminy ale spolumajitel skládky Luboš Kouble kategoricky vylučuje. Jeho firma má prý k dispozici z každé lokality vzorky a zpracované rozbory materiálu, který se na skládku vozil. „Nehrozí nic, protože to nebezpečné se odváželo - a je to zdokladováno - do Benátek na skládku, která je určena pro kontaminované zeminy.“ Jaký materiál na skládce leží, to už řeší i Česká inspekce životního prostředí. Z místa odebrala vzorky. Výsledky analýz budou hotové do měsíce.