Sarin v metru: Cvičení záchranářů inspiroval terorismus v Tokiu

Praha – Co by se stalo, kdyby stanici pražského metra zamořili teroristé toxickým plynem? Při cvičení inspirovaném útokem v 90. letech v tokijském metru to zjišťovali hasiči, záchranáři, pracovníci dopravního podniku stejně jako policisté a vojáci. Podle organizátora cvičení, ředitele odboru Integrovaného záchranného systému (IZS) Davida Vratislavského se cvičení neobešlo bez komplikací, naopak ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz či náčelník armádního generálního štábu Petr Pavel byli s výsledkem spokojeni. Podle Vratislavského se bude obdobné cvičení opakovat v příštích letech.

Záchranářské cvičení proběhlo během noční provozní přestávky metra ve stanici Anděl na pražském Smíchově. Scénář vycházel z události z roku 1995, kdy členové sekty Óm šinrikjó vypustili v několika vlacích tokijského metra bojový plyn sarin (více zde). Zahynulo tehdy dvanáct lidí. Scénář smíchovského cvičení byl obdobný, ačkoli mrtvých bylo „pouze“ šest, představovaly je figuríny. Živí figuranti potom hráli zraněné, bylo jich 58. „Pro simulaci jsme nepoužili sarin – to by přežili pouze zasahující – ale byl to substituent, látka podobných fyzicko-chemikálních vlastností, která byla detekovatelná i našimi přístroji,“ zdůraznil další rozdíl od tokijského útoku David Vratislavský.

Do nácviku se zapojili hasiči, záchranná služba i vojáci z protichemické jednotky. Důležitá byla také role pracovníků dopravního podniku. „Cvičení začalo v 01:10 rozptýlením látky. Jakmile přijely soupravy na vedlejší stanice a vrátily se, tak proběhla informace přes technologický dispečink dopravního podniku na operační středisko a celá mašinerie se rozjela. Dále na generální ředitelství, které povolává mezikrajskou výpomoc a armádu. První jednotka ze stanice 7 ze Smíchova tam byla v sedmnácté minutě,“ popsal začátek cvičení jeho organizátor.

Po několika desítkách minut začali hasiči vyvádět či vynášet na povrch první cestující. Všichni prošli suchou dekontaminací, kdy byli ještě ve vestibulu metra vysvlečeni do spodního prádla a očištěni proudem vzduchu. Potom je autobusy a sanitky rozvážely do nemocnic. Ty zatím povolávaly lékařské posily a zajišťovaly dostatečný počet lůžek. Armáda se do cvičení zapojila prostřednictvím liberecké protichemické jednotky, která postavila v areálu vojenské nemocnice speciální dekontaminační stan. Podle Davida Vratislavského by v reálné situaci vojáci zodpovídali také za závěrečnou dekontaminaci stanice, na to však během krátké provozní přestávky v metru nezbyl čas.

Ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz byl s průběhem cvičení spokojen. „Můžu srovnávat se zahraničím a myslím si, že Praha se v tomhle nemá za co stydět. Probíhá to jako všude jinde, dokonce v něčem jsme napřed,“ podotkl. „Důležité je, že se cvičí součinnost, že si to ti lidé ohmatají, že vidí, jak by to bylo v reálu,“ dodal. Cvičení uvítal i náčelník generálního štábu Petr Pavel. „Jsem rád, že se podobné cvičení koná. Podobná situace se může stát kdykoli a kdekoli,“ poznamenal. David Vratislavský z IZS ale viděl i nedostatky. Největší problém podle něj představovalo špatné spojení mezi složkami integrovaného záchranného systému. Potíže byly také s tříděním raněných, které komplikovaly těžké přetlakové obleky, ve kterých hasiči byli. „Nemůžeme říct, že by vše fungovalo na sto procent,“ poznamenal Vratislavský.

Průběh cvičení budou nyní jeho pořadatelé vyhodnocovat. Výsledky mají být známy do konce listopadu.