Ludvík: Metro D by se mělo začít stavět do čtyř let

Praha – Jednou z priorit pražské koalice je dostavba metra D. „Dostavba je nyní brána jako celek z Písnice na Náměstí míru,“ vysvětlil člen vyjednávacího týmu ČSSD a ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík s tím, že tato varianta řeší i problém Nuselského mostu. „Nebude to žádná výhybka, ale samostatná trasa D,“ dodal v pořadu Interview ČT. „Byli bychom velmi rádi, kdyby se v tomto volebním období začalo kopat. To je ale velice ambiciózní cíl,“ řekl Ludvík s tím, že jde o obrovskou veřejnou zakázku a magistrát se musí poučit z chyb, kterých se dopustil při dostavbě 'Áčka'.

Podle Ludvíka je jasnou a jedinou kandidátkou na pražskou primátorku Adriana Krnáčová. „Doba dohod a handlů je pryč, první pokus bude mít vítěz voleb, a tedy i paní Krnáčová,“ řekl Ludvík, který sám radním hlavního města být neplánuje.

Mezi všemi členy pražské koalice přitom podle něho v současnosti panuje shoda. „Rozhodně to nejsou zásadní věci, spíše šlo o to, jak budeme konkrétní,“ dodal k případným rozporům. ČSSD by podle Ludvíka při řízení Prahy stála o resort dopravy a sociální oblast.

„Politickým partnerem je pro nás v zastupitelstvu téměř každý,“ dodal Ludvík, který připustil, že v neděli po volbách se vyjednavači ČSSD setkali s vyjednávacím týmem TOP 09 a že by sociální demokraté byli rádi za podporu politiků, kteří z TOP 09 odešli. „Je vždy lépe mít více hlasů,“ upozornil Ludvík.

Hlavní vyjednávač ČSSD poukázal také na to, že jednání s piráty bude probíhat o každém programovém bodu jednotlivě. „Oni jsou nestandardní opozicí. Opravdu deklarovali, že to půjde step by step a posoudí každý jednotlivý návrh,“ řekl Ludvík.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO bude mít v jedenáctičlenné pražské radě pět míst a obsadí post primátora. ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) budou mít po třech radních. Resorty si strany zatím nerozdělily. Volby v Praze vyhrálo hnutí ANO, druhá skončila TOP 09 a třetí Trojkoalice. Do zastupitelstva se dostaly ještě ČSSD, ODS, KSČM a Česká pirátská strana.

Vydáno pod