Koalice si v Praze rozdělila resorty, Trojkoalice ohlídá územní plán

Praha - V hlavním městě pokročilo jednání o budoucí koalici. ANO, ČSSD a Trojkoalice si už rozdělily konkrétní kompetence v radě. Hnutí ANO dohlédne například na finance a rozpočet. Jednička volební kandidátky Adriana Krnáčová také potvrdila, že by mohla být novou primátorkou. Sociální demokraté budou mít na starosti dopravu a sociální politiku a Trojkoalice mimo jiné životní prostředí a infrastrukturu.

Radní za ANO budou mít na starosti finance, majetek a majetkové podíly firem, bezpečnost, zdravotnictví a bydlení. „Bylo to jednání, které nebylo snadné, ale s rozložením jsme spokojení,“ uvedla Krnáčová. Podívat se chce například na financování tunelu Blanka nebo na dopravní podnik. „Další prověřování je klidně možné, na druhé straně, my to známe, takže další prověřování mít nepotřebujeme,“ reagoval zastupitel a člen vyjednávacího týmu ČSSD Karel Březina.

Trojkoalice má v budoucí radě řídit oblasti životního prostředí, kultury a památkové péče a infrastruktury. „Když se podíváte, co tu kterou stranu charakterizuje, a podíváte se na přidělené resorty, tak to vlastně odpovídá,“ uvedl předseda pražské Strany zelených a lídr Trojkoalice Petr Štěpánek.

Březina: Všichni museli nějakým způsobem ustoupit, bereme to jako kompromis

Sociálním demokratům připadne oblast dopravy, sociální politika a problematika evropských fondů. Rovněž budou řešit pražské školství. „V rámci vyjednávání přišla každá rada s nějakou představou. Musím říci, že jednání bylo velmi korektní. Všichni museli nějakým způsobem ustoupit a bereme to jako kompromis, který můžeme odnést do zastupitelského klubu a začít připravovat i personální návrhy,“ řekl Březina.

Budoucí primátor má mít na starosti boj s korupcí, veřejnou správu a legislativu. „Pokud bych měla být primátorkou, tak bych si určitě tyto resorty velice ráda vzala,“ řekla Krnáčová. Do doby, než bude schválena koaliční smlouva a domluveno personální obsazení rady, ale nechtěla potvrdit, že primátorkou bude právě ona. „Až to bude na papíře,“ dodala.

Rozdělení kompetencí v radě

ANO: finance a rozpočet, majetek a majetkové podíly firem, bezpečnost, zdravotnictví, bydlení

Trojkoalice: životní prostředí, kultura a památková péče, infrastruktura, územní plán

ČSSD: doprava, sociální politika a problematika evropských fondů, školství, sport, volný čas

Primátor: boj s korupcí, veřejná správa a legislativa

O rozdělení resortů a konkrétním personálním obsazení budoucí rady musí ještě jednat zastupitelské kluby ANO, ČSSD a Trojkoalice. Následně se příští pátek sejdou vyjednávací týmy a budou o složení rady dál jednat. Podle Štěpánka by ale kluby neměly mít s rozvržením rady problém.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice by měla v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů. Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ním s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech má Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM čtyři křesla.