Inspektorovi SZPI někdo polil dům a auto kyselinou

Brno – Kyselinou polil zatím neznámý útočník dům a auto inspektora Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Škoda na majetku je přes 100 tisíc korun. Případem se už zabývá policie, podle mluvčího inspekce Pavla Kopřivy útok pravděpodobně souvisel s mužovou prací pro SZPI. Inspektoři by uvítali větší ochranu.

Útok kyselinou skončil poškozením domu a auta pracovníka SZPI. Nikomu se nic nestalo. Událost se stala v minulých týdnech zřejmě na Brněnsku, další podrobnosti ale mluvčí SZPI Pavel Kopřiva odmítl sdělit. „Náš pracovník se zabývá složitějšími kauzami zejména v souvislosti vyšetřování podvodů s vínem. Proto je pravděpodobné, že mu škoda vznikla v souvislosti s jeho prací. Policii jsme poskytli indicie, díky kterým by se mohl zúžit okruh podezřelých,“ dodal mluvčí.

Policie případ vyšetřuje. „Událost se stala na konci září. Zatím nevíme, jaká to byla látka, ani co za útokem vězí. Škoda je přes 100 tisíc korun,“ sdělil brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

O útoku na inspektora hovoří mluvčí SZPI Pavel Kopřiva (zdroj: ČT24)

Šlo o víno?

Že by útok mohl souviset s bojem proti padělatelům vína, naznačil i prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray. „Došlo k něčemu, co považuji za naprosto nepřípustné: státní úředník byl napaden, pravděpodobně kvůli výkonu své práce. V noci byl zákeřně napaden jeho dům, jeho auto a možná se jenom shodou náhod nestalo nic horšího,“ odkázal Nyitray na fakt, že inspektor i jeho rodina byli v době útoku doma.

Podle Nyitraye vidí souvislost mezi útokem a prací i sám napadený muž. „Už předtím mu bylo vyhrožováno, došlo k útokům, které nebyly v tomto rozsahu, takže to nejspíš souvisí s touto prací,“ dodal Nyitray.

„Boj proti padělatelům vína byl trefou do černého. Mezi poctivými vinaři máme vinařské šmejdy, kteří se nebojí ničeho a odváží se sáhnout i k násilnému trestnému činu. Nezastaví se před ničím, a proto na to musí zareagovat stát,“ řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) s tím, že kraj vyhlásil boj proti padělatelům vína. Inspektoři by od státu uvítali posílení ochrany. „Je to adekvátní tomu, co se děje v terénu. Roste agresivita kontrolovaných osob a někdy dochází i k verbálním výhrůžkám,“ potvrdil Kopřiva.

Pětina vína pochází z černého trhu

Černý trh s vínem v Česku kvete podobně, jako před metanolovou aférou kvetl byznys s nelegálními lihovinami. Podle oficiálních statistik Češi ročně vypijí dva miliony hektolitrů vína. Podle analýzy, kterou si nechal zpracovat Svaz vinařů ČR, se ale zhruba dalšího půl milionu hektolitrů doveze načerno. A vývoz tuzemského vína na Slovensko dává ještě zajímavější čísla – zatímco hranice České republiky opouští 200 tisíc hektolitrů vína, Slováci ho od nás ročně dovezou více než dvojnásobek.

„Jednoduchým propočtem 500 tisíc hektolitrů krát 40 až 50 korun nezdaněného zisku na litr se dostáváme na částku dvě a půl miliardy korun zisku. A příslušným daňovým zatížením se dostáváme někde k miliardě až miliardě a půl na odvodech, které by měl stát dostat a nedostane,“ upozornil už dříve Nyitray.