Sezona památek tentokrát končí s úsměvem: Návštěvníků přibylo

Praha – Poslední říjnový víkend je tradičně poslední, kdy jsou otevřené některé památky a muzea. Od listopadu se již turisté nedostanou na většinu hradů, ale například ani do železničních muzeí. Správci památek jsou však s končící sezonou spokojeni – oproti předchozím letům, kdy přicházelo stále méně lidí, letos návštěvníků přibylo.

Hrad v jihočeských Nových Hradech proslul mimo jiné díky nejstarší zachované účetní knize v českých zemích. Purkrabí Jan Zúbek se ve 14. století ale nemusel zabývat tím, co je pro jeho dnešní nástupce nejdůležitější – vstupným. To v minulých letech památkám v Česku klesalo, letos se ale situace obrátila: Lidí přicházelo více, a tak byly i vyšší příjmy z prodeje vstupného. Zúbkův hrad letos vydělal přibližně o 200 tisíc korun více než loni. „Většinou se z toho platí různé drobné opravy. Natírali jsme pavlače, budeme natírat zadní most,“ řekl dnešní novohradský kastelán Jan Smolík.

Památky přitáhly mnohem více návštěvníků než loni (zdroj: ČT24)

Návštěvníků přibývalo na hradech a zámcích napříč republikou – do Lednice nebo Českého Krumlova přijelo o 40 tisíc lidí více než loni, prudký vzrůst zájmu zaznamenali sto let od vraždy nejznámějšího zdejšího pána také na Konopišti. V celé zemi potom podle údajů Národního památkového ústavu přibylo 133 tisíc návštěvníků památek. Celkový počet turistů se potom pohybuje v milionech. „V širším regionu jižních, západních Čech a Vysočiny přišlo kolem milionu a půl platících návštěvníků,“ uvedl výsledek sezony v památkově velmi významné části republiky ředitel ÚPS v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Nárůst počtu návštěvníků
Zdroj: ČT24

I když do konce roku ještě zbývají více než dva měsíce, na většině památek se již letošní bilance nezmění – nejpozději po skončení podzimních prázdnin zavřou. I nadcházející pozdní podzim a zima ale nebude zcela prostá možnosti některé památky navštívit. Přístupné budou například zámek Hluboká nebo Rožmberk. Na druhé straně zavírají s koncem října i některá muzea, z nichž naopak většina bývá otevřená celoročně. Tradičně ale nebývají přes zimu přístupná železniční muzea nebo muzeum pražské MHD.

Vydáno pod