Jihlavský náměstek primátora dostal opět podmínku

Jihlava – Desetiměsíční podmíněný trest za křivé obvinění vedení psychiatrické léčebny v Jihlavě, tak dnes rozhodl soud v případu náměstka primátora Jihlavy Petra Pospíchala (ČSSD). Politik vedení nemocnice nařkl ze špatného hospodaření a soud mu podmínku udělil už loni v říjnu. Krajský soud v Brně ho však v odvolacím řízení zrušil. Dnešní rozhodnutí soudu zatím není pravomocné a Pospíchal, jenž obvinění popírá, se může odvolat.

„Je to už druhé rozhodnutí v této věci a je shodné s původním. Doplnění dokazování potvrdilo vinu obžalovaného na základě nepřímých důkazů,“ uvedla soudkyně Dagmar Koutníková Trnková. Pospíchal dnes nebral mobilní telefon a podle sekretariátu magistrátu je v pracovní neschopnosti.

Pospíchal, jenž byl před nástupem do funkce na jihlavské radnici technickým náměstkem léčebny, rozeslal podle soudu na různé instituce dopisy s tvrzením mimo jiné o špatném zadávání veřejných zakázek, uzavírání smluv na dodávky služeb a vybavení nového pavilonu bez výběrového řízení. Podepisoval se jménem jednoho z pracovníků vedení nemocnice a odeslal je na ministerstvo zdravotnictví, Nejvyšší kontrolní úřad, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a další instituce.

Náměstek od počátku svou vinu popírá, ale podle soudkyně byla Pospíchalova obhajoba ryze účelová a důkazy, byť nepřímé, svědčí o jeho vině. Osoba, která psala dopisy, musela podle ní mít dostatečný přehled a informace o chodu léčebny. Znalecký posudek také vyloučil jako autora dopisu podepsaného pracovníka léčebny, ale připustil, že je zřejmě psal Pospíchal.

ČSSD: Minimálně mu bude přerušeno členství

Předseda městské organizace ČSSD v Jihlavě a zřejmě i budoucí primátor Rudolf Chloupek si myslí, že se jeho stranický kolega odvolá. „Už dříve jsme případ v ČSSD řešili tím, že odešel ze všech funkcí. Ve funkci náměstka primátora bude jen do příštího úterý, kdy zasedá nové zastupitelstvo,“ řekl Chloupek. Okresní výkonný výbor sociální demokracie se bude podle předsedy Martina Hyského případem zabývat koncem listopadu. Podle krajského předsedy ČSSD na Vysočině Petra Krčála by Pospíchalovi minimálně mělo být přerušeno členství.

Třem vedoucím pracovníkům nynější Psychiatrické nemocnice Jihlava by měl Pospíchal vyplatit statisícové částky za nemajetkovou újmu.