Ve Voděradech volby skončily patem. Kvůli počítači se možná budou opakovat

Voděrady (Blanensko) - Stejný počet hlasů získaly v říjnových komunálních volbách ve Voděradech na Blanensku hned dvě sdružení nestraníků. SNK Voděrady všem i NSK obce Voděrady dostaly shodně polovinu z 1 884 platných  hlasů. O tom, kdo bude mít na radnici převahu, nakonec muselo rozhodnout losování počítačového programu. SNK Voděrady všem, které software poslal do opozice, podal ke Krajskému soudu v Brně žádost o přepočítání hlasů.

Do bitvy o sedm křesel ve voděradském zastupitelstvu vytáhla dvě sdružení. Jenže volby skončily takřka neuvěřitelným výsledkem - voliče rozdělily na přesné poloviny. O vítězi voleb, který bude mít převahu v zastupitelstvu, tak rozhodlo až počítačové losování. Program přiřkl vítězství uskupení NSK obce Voděrady pod vedením současného starosty Miroslava Opluštila. „Pokud je mi známo, tak zmocněnec o této události informován nebyl, a nemohl se tak zúčastnit,“ potvrdil starosta Opluštil.

A to se nelíbí sdružení, kterému počítač přiřkl v zastupitelstvu jen tři mandáty. Zpochybňuje ale především to, zda je možné, že by obě sdružení získala stejný počet hlasů. Soud proto požádali o přepočítání hlasů. „Nikdo z nás to nemyslel tak, že by šlo o manipulaci s výsledky. Spíš máme pocit, že došlo k tomu, že některé hlasy nebyly započteny chybou při sčítání, nikoliv úmyslně,“ zdůrazňoval člen sdružení SNK Voděrady všem Lukáš Klika.

Poražené sdružení: Přepočítání hlasů ukončí spekulace

Spor o výsledek ale rozbouřil vlnu emocí v obci. V neděli někdo roznesl pamflet, který napadá volební komisi i povolební jednání. Na leták dosluhující starosta zareagoval i v místním rozhlase. „Podle mě je to zbytečné a smutné. Myslím si, že strana, která získala tři mandáty, se nedokáže s výsledkem smířit a z těchto důvodů napadla výsledky u soudu. Je to jejich jediná možnost, jak výsledky zvrátit,“ vysvětloval Opluštil.

Klika ale tvrdí, že jeho sdružení chce jen ověřit, že nedošlo k nějaké chybě. „Nové volby by nic nezměnily. Možná by to dopadlo o pár hlasů jinak, ale pořád tady budou dvě strany, které spolu musí komunikovat o tom, jak dohromady vést obec,“ reagoval s tím, že vidí velký prostor pro spolupráci obou uskupení.

Návrh na přepočítání hlasů teď musí projednat brněnský krajský soud. Rozhodnutí o tom, jestli jej schválí nebo zamítne, rozhodne do dvaceti kalendářních dnů od jejího přijetí.

Patovou povolební situaci řeší ve Voděradech na Blanensku (zdroj: ČT24)