Matěj Stropnický po ztrátě počítače hovoří o pokusu o diskreditaci

Praha - Místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický, lídr vítězného hnutí Žižkov (nejen) sobě (ŽnS), hovoří v souvislosti se středečním zásahem policie v jeho pracovně o pokusu o jeho diskreditaci při vyjednávání o koalici. Za důkaz považuje přítomnost novinářů na radnici ještě před příjezdem policie. Upozornil přitom, že se policejní šetření netýká jeho. Stropnický ale současně uvedl, že se další strany na radnici Prahy 3 dohodly na koalici bez vítězného ŽnS.

Události, komentáře: Souvisí policejní zásah s pokusem o diskreditaci? (zdroj: ČT24)

Policie ve středu zabavila v kanceláři místostarosty služební počítač. Podle televize Prima, která zabavení počítače natočila, vyšetřování zřejmě souvisí s bytovou politikou, kterou má Stropnický na starosti. Místostarosta ale tvrdí, že důvod vyšetřování nezná, nesdělila mu ho ani policie. Stejně se vyjádřila i starostka Vladislava Hujová (TOP 09). „To, že měli policisté v patách televizní štáb, považuji za velmi zvláštní a nestandardní,“ uvedla.

Matěj Stropnický potom přítomnost novinářů považuje za důkaz pokusu o jeho diskreditaci v době, kdy hnutí Žižkov (nejen) sobě hrozí, že skončí na příští čtyři roky v opozici. „My jsme se informovali, jestli to byla policie, kdo informoval média o tomto zásahu, a nebyla to policie. To znamená, někdo musel o zásahu vědět předem a média pozvat,“ řekl Stropnický v Událostech, komentářích. Upozornil přitom, že podle informací, které mu od policie zprostředkovala advokátka Hana Marvanová, se policisté navzdory zabavení jeho počítače zajímají o někoho jiného. „Šetření, které probíhá – není to ani vyšetřování, je to šetření – se netýká přímo mé osoby,“ je přesvědčen Matěj Stropnický.

Policie nechce podrobnosti komentovat. Policejní mluvčí Jan Daněk pouze zopakoval informace ze středy, že kriminalisté na radnici zabavili „věc důležitou pro trestní řízení“. Víc z „taktických důvodů“ odmítl sdělit.

Podle Hujové zasahovala policie na radnici už v září a zajímala se o šéfku odboru bytů Magdalenou Benešovou. Benešová tehdy dokonce absolvovala několikahodinový výslech. Ve středu si kromě místostarostova počítače kriminalisté vyžádali i korespondenci místostarosty a šéfky odboru. Advokátka Hana Marvanová, která poskytuje Stropnickému konzultace, dnes pro server echo24.cz uvedla, že případ se Stropnickým nesouvisí. Prý jde o záležitosti z minulosti.

Stropnický: Panuje zásadní odpor proti koalici, kterou bych vedl jako starosta

V Praze 3 není povolební koalice ani skoro tři týdny po volbách dohodnuta. Několik dnů se mluví o tom, že by ji mohly uzavřít strany i bez ŽnS. Podle Matěje Stropnického se již ostatní strany dohodly, že koalici bez vítěze voleb sestaví. „V Praze 3 panuje zásadní odpor proti koalici, kterou bych vedl jako starosta,“ tvrdí Stropnický. „TOP 09 odmítá přijmout výsledky voleb a snaží se ze mě udělat nepřijatelného koaličního partnera,“ dodal. Starostka ale existenci dohody její TOP 09 s ČSSD, ODS a zástupci menších hnutí popřela. Na příští týden je přitom naplánováno ustavující zasedání zastupitelstva.

Prahu 3 dosud vedla koalice TOP 09 s ČSSD a ŽnS. Po letošních říjnových volbách hnutí ŽnS obsadilo v zastupitelstvu 11 z celkových 35 míst. TOP 09 má osm zastupitelů, ODS a ČSSD po pěti. Po dvou křeslech obsadí Svobodní, KSČM a nezávislí kandidáti z Volby pro město.