Soud osvobodil obžalovaného z přepadení důchodce v Přerově

Olomouc - Olomoucký krajský soud osvobodil Roberta Friebera obžalovaného z pokusu o loupežnou vraždu přerovského důchodce. Po deseti měsících ve vazbě navrhla pro nedostatek důkazů jeho zproštění viny i státní zástupkyně, která ho obžalovala. „Proti obžalovanému jsme měli pouze jediný nepřímý důkaz, a to pachové stopy,“ uvedl soudce Eduard Ondrášek, který muže ihned pustil na svobodu.

Téměř devadesátiletého muže přepadli v lednu 2012 v jeho rodinném domě v Přerově dva maskovaní muži. V noci, když spal, vypáčili dveře, shodili ho z postele, tloukli mu hlavou o zem, spoutali ho a trýznili. Až když našli 44 tisíc korun, přestali ho bít a škrtit. Než odešli, nacpali mu do úst šálu, vypnuli elektřinu a tím i topení, přestože silně mrzlo. Zbitého a krvácejícího starého muže nechali připoutaného ke křeslu bez pomoci. Druhý den ho našla sociální pracovnice, která mu nesla oběd. V těžkém stavu skončil v nemocnici a domů už se nikdy nevrátil.

Pachové stopy k odsouzení nestačily

Při hledání viníků policisté dlouho tápali. Až po téměř dvou letech zatkli a obvinili právě Roberta Frieberga, kterého pak žaloba na základě nepřímých důkazů obvinila z pokusu o vraždu. Komplicem mu měl být další muž, kterého se policistům dosud nepodařilo vypátrat. Frieberga začali podezřívat poté, co se několik měsíců po přepadení údajně vloupal do bytu důchodce a ukradl tam vkladní knížky a další cennosti. Čtyřiačtyřicetiletý muž, který byl několikrát trestaný za majetkové zločiny, na policii nevypovídal, začal se hájit až před soudem. A odmítl jakoukoliv vinu. Tvrdil, že by násilí nikdy nebyl schopen. Přiznal sice, že později v bytě oběti byl, uvedl však, že si myslel, že tam bydlí člověk, se kterým měl schůzku kvůli práci. V jeho prospěch hovořil mimo jiné fakt, že v době přepadení neměl finanční nouzi, protože předtím prodal dům.

Frieberova obhájkyně zprošťující verdikt očekávala. „Od začátku byla v této věci důkazní nouze,“ řekl Gabriela Straková-Neshybová.

Případy, kdy soud pro nedostatek důkazů osvobodí podezřelé, nejsou zcela výjimečné. Krajský soud v Olomouci nedávno zprostil viny například Pavla Nárožného, který byl obžalovaný z vraždy svého otce a jeho ženy. Zbyly po nich jen krvavé stopy a úlomky zubů. Těla se policistům nepodařilo najít, vraždy zatím zůstaly bez trestu. Důkazy proti Nárožnému nestačily mimo jiné proto, že některé byly získané nezákonně a soud je nemohl použít. Pro nedostatek důkazů musel soud snížit tresty i dvěma lupičům, kteří ukradli šperky za dva a půl milionu a prokazatelně je pak prodávali na Slovensku.

Soud osvobodil muže obžalovaného z přepadení důchodce z Přerova (zdroj: ČT24)