Varhanáři z Krnova opravili vzácný nástroj. Rukama jim prošlo 4207 píšťal

Krnov – Krnovská firma Rieger-Kloss Orgelbau, která patří k největším a nejstarším světovým výrobcům píšťalových varhan, dokončila velkou zakázku pro berlínský kostel Sankt Afra. Středně velké novogotické varhany, které přišly do Krnova po kouskách v bednách, prošly za devět měsíců kompletní rekonstrukcí a modernizací. V prosinci by už měly opět znít v berlínském kostele.

Cena renovace anglického nástroje z roku 1874 dosáhla téměř osmi milionů korun. Varhany se skládají ze čtyř částí a mají dohromady 4 207 píšťal. Ta největší měří více než 5 metrů. Součástí rekonstrukce byla změna ovládacího systému na počítačový.

„Restaurovali jsme skříně, renovovali a doplnili jsme ozdobné řezby, nástroj jsme znovu namořili a nalakovali, opravili jsme dřevěné i kovové píšťaly,“ vyjmenovává ředitel společnosti Rieger-Kloss Orgelbau Jakub Škrbel, který firmu odkoupil před třemi roky a vede ji spolu se synem. „Firmu jsme převzali ve špatné ekonomické situaci, snažíme se jí vrátit věhlas a pokračovat v tradici započaté před více než 140 lety,“ říká šéf firmy, která vyhrála moravskoslezské kolo soutěže Firma roku 2014.

Přesto měla krnovská výrobna, na kterou doléhá celosvětový pokles zájmu o stavbu varhan, v zakázkách proluku, kterou vedení řešilo propuštěním části zaměstnanců. „V březnu by se ale měli všichni vrátit zpátky, protože začneme pracovat na varhanách pro Čínu,“ uvedl majitel. Právě Čína a USA jsou hlavními zahraničními odbytišti krnovských varhanářů. Firma Rieger-Kloss vyrobila za svou existenci téměř 3 800 koncertních a chrámových varhan, které jsou v Evropě, Americe, Asii i Africe.

Úspěch nastartovala Světová výstava v Paříži

Zakladatelem varhanářství v Krnově je František Rieger ze Sosnové, který roku 1844 koupil v Krnově dům a zařídil v něm dílnu. Varhany vyráběl spolu s bratrem Ottou. Značku Rieger zavedl na trh roku 1873. Jednotlivé nástroje označoval jako Opusy a hned Opus 1 byl vystavený na Světové výstavě ve Vídni. Obrovský úspěch sklidil nástroj vyrobený pro Světovou výstavu v Paříži v roce 1878, firmě přinesl mezinárodní uznání a mnoho zakázek, takže firma mohla v Krnově vybudovat varhanářskou továrnu. Císař František Josef I. vyznamenal Otto Riegra rytířským křížem a firmě udělil titul „c. a k. dvorní dodavatel“. Papež Lev XII. jmenoval Otto Riegra rytířem „Řádu Svatého hrobu.“

Války firmu zdecimovaly, za socialismu se jí dařilo

Vývoj firmy přerušila 1. světová válka, po rozpadu Rakouska-Uherska musela hledat nová odbytiště. Výroba se utlumila. Vrátit jí věhlas se podařilo novému majiteli Josefu Glatter-Gotzovi. 2. světová válka výrobu opět zdecimovala. Po roce 1948 firmu znárodnili komunisté, spojili ji s tamní varhanářskou výrobnou Kloss a pod ochrannou známkou Rieger-Kloss pokračovala výroba varhan i na mezinárodní úrovni. Roku 1994 došlo k privatizaci prodejem zaměstnancům. Vlastníci postupně provedli modernizaci, takže už používají elektroniku a výpočetní techniku. Problémem je celosvětový pokles zájmu o stavbu varhan. Činnost firmy je propojená se Střední varhanářskou školou.

Krnovští varhanáři opravili vzácné varhany (zdroj: ČT24)