Secesní skvost, odkud Nicholas Winton zachraňoval židovské děti, projde rekonstrukcí

Praha – Budova, kterou dnes známe jako Grand Hotel Evropa, se stala legendou ještě na sklonku Rakouska-Uherska a neméně proslulá byla i za první republiky. Grand Hotel Šroubek na Václavském náměstí byl jedním z nejluxusnějších hotelů v Praze i ve střední Evropě – dokladem této epochy jsou téměř všudypřítomné iniciály GHŠ, které i dnes v budově nalezneme. Asi nejslavnějším obyvatelem hotelu byl zachránce židovských dětí Nicholas Winton, který odtud organizoval vlaky do Británie. Secesní skvost se teď připravuje na rekonstrukci, ve vnitrobloku vyroste nová moderní budova.

Secesní skvost se chystá na rekonstrukci (zdroj: ČT24)

Podle historičky architektury Radomíry Sedlákové nabízel Grand Hotel Šroubek svým hostům na začátku 20. století neuvěřitelný komfort. Prostředí hotelu se podle ní zcela vymykalo tehdejším standardům. Největším kladem hotelu ale podle Radomíry Sedlákové byla jeho poloha – stojí přímo v centru Václavského náměstí.

Historik architektury Zdeněk Lukeš dodává, že dům vyzdobila trojice mladých architektů. Byl to Bedřich Bendlmayer, žák Friedricha Ohmanna z Umělecko-průmyslové školy. S ním ale spolupracoval ještě Bohumil Hübschmann, který se právě vrátil ze studií na vídeňské Akademii od profesora Otto Wagnera, a mladičký žák Jana Kotěry Jan Letzel.

Jan Letzel

Jan Letzel později působil v Japonsku a proslavil se stavbou domu v Hirošimě - tento dům 6. srpna 1945 jako jediná budova v epicentru přestál útok atomovou bombou. Torzo této budovy je známo jako Atomový dóm.

Podle Zdeňka Lukeše je asi nejkrásnější a nejslavnější částí hotelu Šroubek / Evropa secesní kavárna – v Praze v tomto stylu vznikly celkem tři. Druhá byla v Obecním domě, dalším secesním skvostu, a třetí v hotelu Paříž. V secesní kavárně hotelu Šroubek se poprvé objevuje motiv elipsy - tvaru, který tu potom architekti použili ještě několikrát.

Pokoji, restauracemi a kavárnami Grand Hotelu Šroubek prošlo mnoho významných osobností na čele se starostou Chicaga českého původu Antonínem Čermákem. Vůbec největší celebritou, ač by se právě on za takové označení spíš styděl, byl ale Nicholas Winton, zachránce 669 židovských dětí před nacistickým běsněním.

Předchůdci Grand Hotelu Šroubek

Grand Hotel Šroubek nebyl prvním hotelovým zařízením na tomto místě. Historička architektury Radomíra Sedláková připomíná, že hotel tam stál už od poloviny 19. století. Dokonce později dostal novorenesanční fasádu – navrhl ji architekt Josef Schulz (jinak autor Národního muzea). I tak ale byla stavba na začátku 20. století stržena a na jejím místě byl postaven nový hotel, tenkrát pod jménem Arcivévoda Štěpán. Současně s ním vyrostla i sousední stavba hotelu, který se jmenoval a dnes zase jmenuje Meran. Obě hotelové stavby vyrostly na Václavském náměstí v roce 1905.

Arcivévoda Štěpán se ale hotel dlouho nejmenoval, koupil ho Karel Šroubek a hotel přejmenoval podle sebe. Rodině Šroubkových přestal secesní hotel patřit až v polovině 20. století. Lenka Vlčková z Pražské správa nemovitostí připomíná, že hotel byl v roce 1951 znárodněn a přejmenován na Grand Hotel Evropa, po roce 1989 byl restituován a v roce 1996 ho koupila Pražská správa nemovitostí, která ho do roku 2013 pronajímala.

Rekonstrukce hotelu

Hotel Evropa byl uzavřen před rokem. To už ale dávno neměl ve štítě tolik hvězdiček jako za první republiky. Historička architektury Radomíra Sedláková vysvětluje, že v hotelu nebyly pokoje vybaveny vlastním hygienickým zázemím. Současné plány na přestavbu tedy mj. předpokládají, že hotel bude uveden do souladu se současným standardem hotelového bydlení a že bude zvýšena jeho kapacita – měl by mít 154 pokojů v pětihvězdičkovém standardu.

Majitelé teď budovu připravují k rekonstrukci, plánují také dostavbu ve vnitrobloku, odkud už zmizely staré přílepky. Radomíra Sedláková upozorňuje, že největší problém rekonstrukce bude, aby se při ní v historické části hotelu nic nezničilo ani nezměnilo, aby secesně dekorativní část zůstala zachována.

Koncepci nové budovy ve vnitrobloku popisuje Lenka Vlčková z Pražské správy nemovitostí takto: „Bude tam kompletně nová novostavba, která bude mít dvě podzemní podlaží a devět nadzemních podlaží. A vznikne tam například secesní kavárna, restaurace, relaxační klub, zasedací místnosti a v horním patře terasa s nádherným panoramatickým výhledem na Prahu.“

Zdeněk Lukeš označuje návrh novostavby od ateliéru DaM jako velmi zajímavý. „Už v tom, že má půdorys elipsy, čili motiv, který si vlastně vypůjčili z té secesní části hotelu,“ doplnil Zdeněk Lukeš.

Až za pár let získá Grand Hotel Evropa znovu ztracený lesk, možná někam na čestné místo přijde i vzorně vedená provozní kniha z roku 1918 nebo o deset let mladší fotografie zdejšího personálu. 

Vydáno pod