Orlík bude mít nižší hladinu, bude tak lépe chránit před povodní

Milešov (Příbramsko) – Orlická přehrada bude mít natrvalo nižší hladinu. Vodohospodáři připravují změnu manipulačního řádu, který má zlepšit protipovodňovou ochranu. Obřím povodním ale ani takové opatření nezabrání. Vodohospodáři proto přemýšlejí i o tom, zda by neměli přehradu zcela vypustit.

Orlická přehrada sníží hladinu, aby se do ní více vešlo při povodni (zdroj: ČT24)

Retenční prostor orlické přehrady se natrvalo zvětší na 93 milionů krychlových metrů na úkor zásobního prostoru. Hladina už začala klesat, je nyní zhruba metr pod značkou, která vyznačuje původní hladinu.

Důvody jsou dva – prší jinak než v minulosti, Povodí Vltavy se navíc stalo terčem kritiky po dvou obřích povodních, které se v posledních dvou dekádách převalily přes Vltavskou kaskádu. Změna pravidel má případné další velké vodě významně ztížit cestu na Prahu – a další města. „Troufám si říct, že to bude mít pozivitní efekt až do Drážďan,“ řekl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Zvětšení retenčního prostoru na Orlíku by mělo znamenat, že Vltava v Praze ani při dvacetileté povodni nepřekročí neškodný průtok 1 500 kubíků za sekundu. Nemusely by se v tom případě ani stavět hráze. Při větší povodni by potom hasiči měli na jejich stavbu až o šest hodin více. „Zvýšení retenčního prostoru sehraje pozitivní roli potom při povodňových stavech na Berounce, kdy bude možné nechat ji protéct,“ dodal Petr Kubala. Zdůraznil však, že když přijde mohutná povodeň jako ty v letech 2002 a 2013, ani snížení hladiny se příliš neprojeví.

To, jak by Vltavská kaskáda mohla bránit tak velkým povodním, vodohospodáři teprve počítají. Objevil se nápad Orlík úplně vypustit. V tom případě by ale přehrada přestala sloužit jinému svému účelu – jako zásoba vody v případě sucha.