Vary mají staronového primátora, Jihlava nového, Budějovice koaliční smlouvu

Karlovy Vary/Jihlava/České Budějovice – Petra Kulhánka (Karlovarská občanská alternativa – KOA) zvolili karlovarští zastupitelé staronovým primátorem. Hlasovalo pro něj 21 zastupitelů z 35. Kulhánek tak udržel svůj mandát. Nového primátora má i Jihlava. Ačkoli ODS dosavadního primátora Vymazala zůstává v koalici, řetěz si nově nasadí Rudolf Chloupek z ČSSD. Zatímco Karlovy Vary a Jihlava jsou prvními krajskými městy, která již mají zvolená nová vedení, v Českých Budějovicích je teprve hotová koaliční smlouva. Potvrdila spolupráci ANO, Občanů pro Budějovice (OPB), KDU-ČSL a TOP 09, primátorem bude lídr ANO Jiří Svoboda. Proti tomu se přitom ještě v pondělí postavila zastupitelka ANO Eliška Richterová, která dokonce zvažovala, že se proti Svobodovi v primátorské volbě postaví.

Karlovy Vary: Primátor a náměstci dostali hlasy i od opozice

Ustavující zasedání karlovarského zastupitelstva přineslo drobné překvapení. Petr Kulhánek dostal v tajné volbě primátora 21 hlasů, tedy o jeden více, než má koalice. Kulhánek měl i protikandidáta Otmara Homolku (O co jim jde?!), o kterém se ale po Kulhánkově zvolení již nehlasovalo. Více než dvacet koaličních hlasů získali také kandidáti na náměstky. Prvním náměstkem primátora se stal podnikatel Čestmír Bruštík (ANO), který dostal 21 hlasů. Druhou náměstkyní právnička Hana Zemanová (KVC), hlasovalo pro ni 22 zastupitelů. Třetím náměstkem zastupitelé zvolili archeologa Jiřího Klsáka (KOA), který dostal 21 hlasů. Neuvolněnými radními budou podle koaliční dohody Pavel Žemlička a Vlastimil Lepík z KOA, Vladimír Kvasnička a Iveta Hejnová z ANO a Josef März za Karlovaráky.

Proti nové koalici se vymezili zastupitelé Jiří Kotek (Alternativa) a Kulhánkův protikandidát Homolka. Vítězná KOA si podle něj vybrala špatné partnery, obě hnutí jsou napojena na podnikatele, míní opozice. ANO je podle Kotka spojeno s oligarchou Andrejem Babišem, Karlovaráci s karlovarským podnikatelem Karlem Holoubkem. Opozice poté prosadila návrh, aby město pokračovalo v řešení sporných kauz z minulých let.

Primátor Kulhánek: Nemůžeme jít cestou schodkového rozpočtu (zdroj: ČT24)

Staronový primátor očekává, že hlavním úkolem pro koalici bude jednak schválení rozpočtu na příští rok, ale také dokončení nového územního plánu. Karlovy Vary jsou prvním krajským městem, které již má zvolené nové vedení, nezůstanou jím však dlouho. Ještě dnes má proběhnout ustavující zasedání také v Jihlavě.Při diskusi o programu se koalice shodla na levnějším jízdném v MHD pro seniory nižšího věku a mladé po dobu studia, podle primátora mají cestující do 18 let a od 65 let platit za jízdenky korunu denně. Další možné změny bude město připravovat podle toho, jak dovolí rozpočet, dodal Kulhánek, který však považuje za prioritu vyrovnanost rozpočtu. „Diskuse se týkala zejména grantové politiky města a všech opatření, která mohou zpříjemnit a zlevnit život obyvatel Karlových Varů. Ale ta mají ekonomický dopad na hospodaření města. Proto u nich bude vždy nutné nejprve analyzovat dopady, náklady a rizika a teprve poté rozhodneme, zda taková opatření město přijme,“ řekl Kulhánek.

Koalice se nopak podle primátora nebude zatím zabývat hazardem. Podle Kulhánka stačí snížení počtu heren v minulém volebním období. „Současná regulace hazardu je dostatečná. My jsme se zavázali, že do dvou let od zavedení regulace, což je v létě 2015, regulaci vyhodnotíme a zvážíme, zda budeme regulovat dále,“ poznamenal.

V říjnových volbách v Karlových Varech zvítězila vládnoucí KOA, která získala devět mandátů. Druhé hnutí ANO jich má šest, Karlovaráci pět. Stejný počet zastupitelů má také nejsilnější opoziční strana ČSSD. Po třech hlasech mají k dispozici KSČM a hnutí O co jim jde?!, po dvou potom ODS a Alternativa.

Jihlava: Výměna křesel, nikoli lidí

Novým jihlavským primátorem zvolili zastupitelé sociálního demokrata Rudolfa Chloupka. Ten již ve vedení města byl, dosud mu však náležela pozice náměstka. V 35členném zastupitelstvu pro něj zvedlo ruku 21 lidí. Pro dosavadního primátora Jaroslava Vymazala dojednala jihlavská ODS naopak náměstkovský post. Dalšími náměstky jsou Vratislav Výborný (ČSSD), Jaromír Kalina (KDU-ČSL) a Milan Kolář (Forum Jihlava). „Řadovými“ radními potom budou ještě Martin Hyský a Jana Nováková Hotařová z ČSSD, Vítězslav Schrek a David Becke z ODS, lidovec Josef Kodet a Karolína Koubová za Forum Jihlava.

Město v tomto volebním období opět povede koalice složená z ČSSD, ODS, KDU-ČSL, ovšem s jiným poměrem sil než dosud, navíc doplněná o Forum Jihlava. Koalici slíbila podporovat i TOP 09, nový primátor však její hlasy nezískal. Kromě TOP 09 tvoří opozici komunisté a především hnutí ANO, které má nejsilnější zastupitelský klub.

Nový jihlavský primátor Rudolf Chloupek (vlevo), jeho předchůdce – nově náměstek – Jaroslav Vymazal a nová radní Karolína Koubová
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

České Budějovice: Vzpoura proti Svobodovi neuspěla, koaliční smlouva podepsána

Po složitých jednáních vznikne v rozdrobeném českobudějovickém zastupitelstvu rada se zástupci čtyř stran – vítězného ANO, dosud vládnoucího hnutí OPB, KDU-ČSL a TOP 09 s primátorem Jiřím Svobodou. Podle koaliční smlouvy bude mít OPB prvního náměstka, a to dosavadního radního Ivo Moravce, jednoho placeného náměstka a dva neuvolněné radní. Za TOP 09 i KDU-ČSL bude na plný úvazek v čele města pracovat vždy jeden náměstek, zatímco ANO bude mít kromě primátora také tři uvolněné náměstky a jednoho neuvolněného radního.

Hnutí ANO získalo do gesce ekonomiku a finance, dopravu, rozvoj města a investice. OPB správu veřejných statků a veřejné zakázky, životní prostředí a školství, sociální záležitosti a zdravotnictví. TOP 09 připadla správa majetku a KDU-ČSL kultura, památková péče a cestovní ruch.

Proti koalici vystoupila ještě v pondělí večer zastupitelka ANO Eliška Richterová, která na kandidátce ANO získala ve volbách nejvíce hlasů. Nelíbil se jí způsob koaličního vyjednávání a navrhla, že bude kandidovat na primátorku proti Jiřímu Svobodovi. „Nesouhlasím s tím, aby v jedenáctičlenné radě bylo sedm náměstků namísto dosavadních čtyř,“ řekla Richterová, která současně chtěla, aby v koalici byla ČSSD místo TOP 09 – o takové koalici ANO ostatně původně vyjednávalo. Návrh Richterové ale zůstal oslyšen. „Ani jeden člen klubu nechtěl o návrhu Richtrové hlasovat s tím, že sněm ANO odhlasoval mne jako jediného kandidáta,“ řekl Svoboda.

ANO má v novém budějovickém zastupitelstvu dvanáct křesel, druhé ČSSD přinesly volby devět mandátů, třetímu hnutí Občané pro Budějovice osm, čtvrté KSČM šest, TOP 09 čtyři a lidovcům a ODS po třech zastupitelských hlasech.