TV Krkonoše je nové zpravodajství z Jilemnicka. Tvoří ho studenti

Jilemnice – Dvě desítky studentů z Gymnázia a SPŠ Jilemnice zpracovávají v reportážích dění na Jilemnicku, před několika dny otevřeli na gymnáziu nové studio, odkud začala vysílat Televize Krkonoše. Tvorbu členů mediálního kroužku lze sledovat kromě jejich webu také třeba ve Zprávičkách na Déčku České televize nebo v Deníku Pojizeří. V České republice fungují desítky studentských televizí a jejich počet roste.

Student Vojtěch Kunát s kamarádkou Petrou Škvorovou začínali se zprávami před třemi lety. Do terénu vyráželi pouze s mobilním telefonem. Dnes připravují zprávy pro 18 obcí Jilemnicka. „Na začátku jsme neměli vůbec žádnou techniku, takže jsme udělali něco mobilním telefonem, zpracovali v nejjednodušším střihacím programu a ukázali starostům obcí. Jim se to líbilo,“ přiblížil jilemnický učitel Martin Král, který mediální kroužek vede.

Dnes školu provoz televize nestojí ani korunu. Na moderní vybavení dosáhla díky dotacím, z evropských peněz dostala 1,5 milionu korun. Nové studio je vybavené jak na rozhovory, tak na zpravodajství. Dokonce disponuje i zeleným plátnem pro možnost naklíčovat digitálně vybrané pozadí.

Student – reportér Vojtěch Kunát vypíchl, že práce na zpravodajských příspěvcích je především časově náročná. Podobných studentských televizí, jako je TV Krkonoše, fungují v ČR desítky. Česká televize spolupracuje úzce s patnácti z nich.