Nová koalice v Ústí nad Labem: Sundáme občanům náhubek

Ústí nad Labem – Priority ústecké radnice na další čtyři roky má určit dnes podepsaná koaliční smlouva mezi hnutím ANO a PRO!Ústí. Politici se již před časem dohodli, že primátorem se stane lídr vítězného ANO Josef Zikmund. Lídr PRO!Ústí Martin Hausenblas bude jeho prvním náměstkem. „Sundáme občanům náhubek,“ uvedl smlouvu nový náměstek s odkazem na možnost občanů vyjádřit se k jakémukoliv bodu jednání zastupitelstva.

Koalice ANO a PRO!Ústí je "kompatibilní" (zdroj: ČT24)

„Za nejdůležitější věci považujeme hospodárnost, nakládání s majetkem města, druhá je bezpečnost a třetí investice do rozvoje města,“ přiblížil cíle Zikmund, programových priorit mají politici nicméně celkem padesát. Koalice se chce zabývat například dlouhodobou koncepcí financování sportu a kultury. Nové vedení města má v úmyslu také obnovit spolupráci s Agenturou pro sociální vyloučení, která už v Ústí nad Labem působila.

Jedním z úkolů, jež si koalice stanovila, je i další fungování městských obvodů, Ústí má celkem čtyři. „Myslím si, že tolik zastupitelstev (5) je pro stotisícové město opravdu luxus,“ řekl Hausenblas. Dodal, že přibližně do dvou let by chtěla mít koalice o budoucnosti obvodů jasno. „Za současné situace připadají v úvahu dvě varianty. Buď městské obvody zrušit, nebo jim naopak přidat kompetence,“ doplnil Hausenblas.

"Dohodli jsme se na tom, že naše snaha bude, aby se Činoherní studio vrátilo zpátky na Střekov. Ovšem bude to znamenat udělat grant, připravit určité podmínky, a to i nájemní, aby to divadlo dodržovalo požadavky města. Pokud se takto dohodneme, tak se rozhodne i o tom, jestli se bude financovat z rozpočtu města," říká nový primátor Ústí nad Labem Josef Zikmund.

Už na ustanovujícím zasedání se chce nové vedení města vrátit k materiálu o dlouhodobém financování sportu, který jeho předchůdci na zastupitelstvu schválili v září. Končící vedení města totiž na poslední chvíli přidalo i čtyřletou dotaci pro divadelní spolek Amulet. „Nejprve zrušíme toto usnesení a na dalším zasedání zřejmě v prosinci dáme částky sportovním klubům ve stejné výši, ale jen na rok 2015. Následně budeme řešit dlouhodobé financování,“ řekl Zikmund.

S divadlem Amulet, které mělo působit v budově bývalého Činoherního divadla, noví zastupitelé nepočítají. Toto divadlo pro děti a mládež mělo přislíbeno finance na další čtyři roky, během nichž by mu Ústí vyplatilo 24 milionů korun. „Nevíme, kdo to je, ale na zastupitelstvu nám to nikdo neřekl a myslím si, že to není dobrá cesta, kterou zvolilo současné zastupitelstvo,“ dodal Zikmund.

Podle veřejně dostupných dokumentů vzniklo divadlo na konci července, v rejstříku se objevilo na konci srpna. Sídlo má podle záznamu v obchodním rejstříku v bytovém domě v ulici Králova výšina a z katastru nemovitostí vyplývá, že jedním z majitelů domu je dosavadní radní za ČSSD Pavel Dlouhý, jenž tvrdí, že spolku poskytl sídlo jen dočasně. Jedním ze zakladatelů spolku je i další sociální demokrat Jan Tříska. Dalším pak zastupitel centrálního městského obvodu za KSČM Jan Janeček. Případem sporné dotace se zabývá i policie.