Staronový primátor Zlína Adámek: Už vím, do čeho jdu

Zlín – Do čela zlínské radnice zasedne opět Miroslav Adámek (STAN), který byl starostou už minulé čtyři roky. „Už vím, do čeho jdu, takže cítím obrovskou zodpovědnost,“ řekl dnes ČT. Na ustanovujícím zastupitelstvu pro něj hlasovalo 31 z 40 přítomných zastupitelů. Proti Adámkovi nebyl navržen žádný protikandidát. Zlín do dalších voleb povede koalice STAN a ANO, která má v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu 26 křesel.

Primátor Zlína: Na práci bych chtěl tentokrát klid (zdroj: ČT24)

Volby ve Zlíně vyhráli Starostové a nezávislí, kteří usednou do 18 zastupitelských křesel. Druhé bylo hnutí ANO s osmi mandáty. V opozici zasednou sociální demokraté, lidovci, kteří kandidovali společně s hnutím Zlín 21, a komunisté.

„Chápu to jako velkou důvěru, ale také jako obrovskou zodpovědnost. Čekají nás čtyři roky plné práce,“ řekl Adámek po svém zvolení. Mimo jiné také podotkl, že v minulém období se zastupitelstvo nevyhnulo politikaření a intrikám. „Byl bych rád, kdyby tentokrát byl na tu práci ve městě klid,“ uvedl primátor.

  • „Mezi mé priority patří například ulice Mostní, která už má stavební povolení, dostavba lázní a hlavně, co je taková moje srdeční záležitost, rekonstrukce památníku Tomáše Bati,“ říká primátor Miroslav Adámek

STAN sice obhájili své předchozí vítězství v komunálních volbách, ale před čtyřmi roky kandidovali společně s TOP 09, letos šli do voleb samostatně. TOP 09, ani ODS na zastupitelská místa nedosáhla. Občanští demokraté se tak poprvé od devadesátých let nedostali do vedení města. 

Před čtyřmi lety vznikla ve Zlíně koalice TOP 09/STAN, hnutí za Morální Očistu Radnice (M.O.R), KDU-ČSL, Zlínského hnutí nezávislých (ZHN) a Věcí veřejných. V opozici byla ODS, ČSSD a komunisté. Složení rady se však měnilo, když se rozštěpilo hnutí M.O.R. Část odešla do opozice, druhá část zůstala ve vedení města, přejmenovala se na Zlínskou volbu a někteří její členové nyní kandidovali pod hlavičkou STAN. Někteří členové TOP 09/STAN vytvořili hnutí Zlín 21.

Zastupitelé si dnes zvolili i radu města, kde STAN obsadili podle koaliční dohody sedm míst a ANO čtyři. Funkci uvolněných náměstků budou vykonávat Ondřej Běták (STAN), Bedřich Landsfeld (STAN) a Dalibor Stříbný (ANO). Neuvolněnými náměstky byli zvoleni lídr ANO Patrik Kamas a Kateřina Francová (STAN). Uvolněným radním je Josef Novák (STAN), jako neuvolnění budou působit radní Jana Bazelová (ANO), Lenka Horáková (ANO), František Pilka (STAN) a Pavel Stojar (STAN).