Soud se zabývá možným kupčením s hlasy v Brně-sever

Brno - Za hlas ve volbách peníze nebo vstup na koncert s občerstvením zdarma. Tak prý vypadala nabídka, kterou při letošních komunálních volbách dostali někteří voliči v městské části Brno-sever. Hlasovat měli pro dosavadního starostu Rostislava Hakla (ČSSD), který spojitost s kupčením odmítá. Návrhu na neplatnost voleb se začal věnovat Krajský soud v Brně.

„Náramek byl za to, když jsem volil starostu,“ říká na nahrávce, kterou pořídil Nadační fond proti korupci, volič z brněnských Husovic. To i další důkazy a výslechy svědků teď musí zhodnotit brněnský krajský soud. Ten se nezabývá tím, zda se stal trestný čin, ale má rozhodnout o platnosti či neplatnosti voleb. Samotné podezření na kupčení s hlasy vyšetřuje policie.

Spis obsahuje celkem deset svědeckých výpovědí členů volebních komisí, obyvatel městské části i studentů, kteří prováděli průzkum před volebními místnostmi. „Tři voliči, s nimiž jsem vyplňoval dotazník, se mě ptali, kde dostanou náramky na koncert do jednoho brněnského klubu,“ uvedl student politologie Michal Tóth s tím, že nejprve vůbec nevěděl, na co se to voliči vlastně ptají. „Až pak jsem pochopil, že je to odměna za to, že půjdou volit, ale nevím, jestli za to, že volili někoho konkrétního,“ dodal.

Mezi důkazy je také fotodokumentace a audionahrávka. Tu pořídil Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci. „Mluvil jsem asi s dvacítkou občanů romské národnosti, kteří mi potvrdili, že svůj hlas odevzdali za náramek. Někteří věděli, koho volili, jiní už dostali přímo nachystanou obálku s připraveným hlasem. Nenarazil jsem na Roma, který by o náramcích nevěděl. Necelá desítka vyslechnutých mi řekla, že podpořila starostu Hakla,“ uvedl u soudu Konieczny, který vypovídal jako svědek.

Dosavadní starosta Rostislav Hakl (ČSSD), pro kterého měly být pochybné hlasy určeny, spojitost s kupčením odmítá. Kauzu označil za možný pokus o svou diskreditaci. „Vylučuji, že za tím stojím já. Mohlo dojít i k tomu, že toho bylo zneužito k mému poškození,“ reagoval Hakl.

Starosta kupčení odmítl

Podnět na přezkoumání platnosti voleb dal k soudu lídr kandidátky lidovců v Brně-sever Petr Hladík. „Obrátilo se na mě několik desítek obyvatel z Husovic a prosili mě, zda bych volby nezpochybnil. Vzhledem k tomu, že sami lidé jsou ochotní svědčit, rozhodl jsem se po konzultacích s právníky návrh podat,“ uvedl Hladík.

Soud dnes vyslechl svědky, v jednání pokračuje i v pátek. O návrhu musí rozhodnout nejpozději do 13. listopadu. Pokud výsledek voleb zneplatní, budou muset voliči znovu k urnám.