Primátorem Kladna se stal Volf, jehož kariéru přerušilo obvinění z korupce

Kladno - Primátorem Kladna se dnes stal Milan Volf (Volba pro Kladno). Volf už Kladno v letech 1998 až 2004 řídil, tehdy jako člen ODS. Na funkci primátora rezignoval v souvislosti s podezřením z nezákonného dotování kladenského hokeje a nákupu luxusního služebního vozu bez výběrového řízení. Obžaloby ho soud definitivně zprostil v roce 2009.

Volf nahradí Dana Jiránka (ODS). Hlasovalo pro něj 25 ze 32 přítomných zastupitelů, jeden se omluvil. Město vede koalice vítězné Volby pro Kladno, ANO a KSČM. Koaliční partneři mají 19 mandátů z 33. V opozici jsou sociální demokraté, kteří Volfa podpořili, a občanští demokraté, kteří se při volbě primátora zdrželi hlasování.

Podnikatel a zastupitel Milan Volf chce v čele města prioritně řešit dokončení opravy kladenského divadla. To se rekonstruuje od roku 2008 a podle Milana Volfa je téměř v dezolátním stavu. „Tam už se snad ani nejedná o rekonstrukci, tam se jedná o záchranu budovy“, uvedl Volf, podle něhož jde i o záchranu dotačního titulu, který na opravu divadla poskytuje Středočeský kraj.

Milan Volf chce dále řešit dopravu ve městě a plánuje začít využívat architektonické soutěže. Rozvoj města se podle něj v minulosti zastavil. „Pak to docházelo k tomu, že žádný velký projekt se nedělal. Zimní stadion se v podstatě opravil jen kosmeticky,“ řekl.

Stíhání Milana Volfa

V dubnu 2004 rezignoval Milan Volf na funkci kladenského primátora (posléze odstoupil i z funkce radního a středočeského předsedy ODS) v souvislosti s podezřením z nezákonného dotování kladenského hokeje a nákupu luxusního služebního vozu bez výběrového řízení. Volf byl viněn z toho, že bez souhlasu zastupitelstva poskytl čtyřicetimilionovou dotaci zimnímu stadionu, který nebyl v majetku města.

Obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele jej definitivně zprostil středočeský krajský soud v březnu 2009. Zrušil tak rozsudek Okresního soudu v Kladně, který Volfovi v listopadu 2008 uložil patnáctiměsíční podmíněný trest. Exprimátor vinu od počátku odmítal, tvrdil, že kauza vznikla na politickou objednávku. „Ona to v podstatě byla politická veřejná poprava za přímého přenosu kamer, kdy jsem byl vzat do vazby, byť jsem vůbec nic nikdy neudělal, a musím říct, že je nejhorší, když se bráníte ničemu,“ uvedl Volf.

Magistrát Kladna
Zdroj: ČT24

Dnes je Milan Volf očištěn, dostal odškodnění víc než 1,5 milionu korun a stále jedná o vyrovnání za nemajetkovou újmu ve výši asi 800 tisíc korun. Ještě v roce 2009 Milan Volf uvedl, že by se do politiky rád vrátil. V komunálních volbách v říjnu následujícího roku skončila „jeho“ Volba pro Kladno na třetím místě za ODS a ČSSD. V letošních komunálních volbách již Volba pro Kladno vyhrála.