Chovatel vykrádal hnízda dravých ptáků

Rychnov nad Kněžnou – Mláďata dravých ptáků přímo z hnízd vykrádal na Rychnovsku osmatřicetiletý chovatel, který se zvířaty také legálně obchoduje. Krádeže dravců a sov vyšetřují tamní policisté. Muž lezl pro mláďata do korun stromů, podle kriminalistů se přiznal ke čtyřem krádežím. Ptáků ale mohl ukrást mnohem víc.

Zloděj si z přírody domů odnesl i mládě výra. Podle kriminalistů používal speciální lezeckou výbavu, aby se dostal až k hnízdům do korun stromů. Desítky policejních vyšetřovatelů se pak po celé republice zapojily do speciální akce – cílem bylo najít ptáky u lidí, se kterými tento chovatel obchoduje.

Podle kriminalisty Jiřího Tobišky z Rychnova nad Kněžnou se v jejich okrese jedná o ojedinělý případ a co do rozsahu domovních prohlídek je prý výjimečný i v celorepublikovém kontextu.

Krahujec, výr, jestřáb, ostříž nebo poštolka. To všechno jsou ptáci, u kterých mají policisté podezření, že je chovatel mohl ukrást. Dohromady je to sedmnáct zvířat. Policie teď zjišťuje, zda u těchto ptáků šlo o legální obchod, nebo zda jsou to dravci z volné přírody.

Filip Laštovic ze Záchranné stanice pro handicapované živočichy v Jaroměři k případu uvedl: „Krádeží dravců nebo sov je určitě víc, ale málokdy se podaří odhalit někoho při činu.“

Policisté na případu spolupracují s Českou inspekcí životního prostředí. Ta si také ptáky, u kterých je podezření, že byli odcizeni, převzala.

Krádeže mláďat dravých ptáků (zdroj: ČT24)