Nejvyšší budova v Hradci Králové možná půjde k zemi

Hradec Králové – Nejvyšší budova v Hradci Králové, panelový hotel Černigov na Riegrově náměstí možná půjde k zemi. Developerská skupina CPI Radovana Vítka totiž požádala o povolení budovu zbourat. Typickou dominantu města ze 70. let 20. století, která je i v učebnicích architektury, chce během několika let nahradit jiným hotelem s kongresovým centrem. Ve městě kvůli tomuto záměru očekávají bouřlivou debatu – Černigov totiž tvoří výraznou dominantu města z mnoha stran. Navíc stojí v těsném sousedství památky – hradeckého hlavního vlakového nádraží.

O demolici novodobé dominanty Hradce Králové žádá vlastník hotelu Černigov, firma Balvinder ze skupiny CPI Radovana Vítka. Podle mluvčí Magdalény Vlčkové teď Magistrát Hradce Králové povede řízení o povolení odstranění stavby, na jehož závěru bude demolice. Investor už vybírá ze šesti studií. Budova není památkou a stojí mimo chráněnou zónu. Povolení demolice podle úřadu nic nebrání. 55 metrů vysoký hotel tak zmizí z horizontu Hradce Králové. 

Co přesně by na místě zbouraného hotelu mělo v budoucnu vzniknout, upřesnil mluvčí CPI Property Group Jan Burian: „Chceme tam postavit kombinaci kancelářského objektu s kongresovým centrem, hotelu s menší kapacitou a v přízemí ještě maloobchodní jednotky. Vše v kvalitní architektuře.“ 

Z plánů na bourání hotelu Černigov je smutný hlavní architekt Hradce Králové Petr Brůna: „Třeba pro moji generaci je to součást našich životů, je to součást identity města Hradce Králové, je na místě se bavit o tom, jestli ten hotel nahradí vyšší kvalita.“

Záměr bourat hotel se nelíbí ani Jiřímu Němečkovi ze Společnosti ochránců památek ve východních Čechách: „Větší hloupost jsem v poslední době neslyšel. Ale asi jste si to nevymyslel, tak jsem z toho slušně řečeno v šoku, ale úplně. Já už si neumím představit jinou budovu,“ reagoval na dotaz redaktora ČT Jiří Němeček.

Železobetonový hotel Černigov se měl původně jmenovat Regina. Hradec byl věnným městem královen. To ale tehdy na stranickém sekretariátu neprošlo. Hotel proto pojmenovali po družebním městě na Ukrajině (300 000 obyvatel, největší město na silniční i železniční trase Kyjev – Bělorusko). Hotel Černigov býval kulinářskou baštou. Hosté ale o něj ztratili zájem. 

Syn autora projektu hotelu Jiří Zídka, sám taky architekt, význam hotelu popsal takto: „Byla to stavba, která malinko připomínala architekturu, kterou jsme tady neznali - architekturu třeba západního typu. Když se ta stavba rozsvítila, tak to opravdu vypadalo jako UFO - lidem to tady připadalo.“ K plánům na demolici hotelu pak Jiří Zídka uvedl: „Ve chvíli, kdy si zbouráme všechny tyto památky, si vlastně přerušíme svoji minulost a tím pádem si i zhoršíme svoji budoucnost.“ 

Fakta o Hotelu Černigov

  • Hotel se otevíral v prosinci 1975.
  • Ing. arch. Jan Zídka ho projektoval koncem 60. let v ateliéru tehdejšího Stavoprojektu v Hradci Králové. Projekt se tvořil 1966-68. Hotel stavěly Pozemní stavby Hradec Králové. Realizace 1968-75.
  • Obestavěný prostor 53 700 metrů čtverečných.
  • Cena stavby byla na tehdejší poměry obrovská - 76 968 000 Kčs.
  • Hotel má 15 podlaží.
  • Původně měl 231 pokojů s 352 lůžky a 231 přistýlkami. - Ubytovací kapacita tedy byla 583 hostů ve 110 jednolůžkových 110 dvoulůžkových pokojů a 11 apartmá.
  • Od otevření byl dvakrát výrazně v interiérech modernizován.

Špehovací systém StB v hotelu Černigov

Pozoruhodný nález odhalila v hotelu revoluce v listopadu 1989 - šlo o špehovací systém Státní bezpečnosti, která vytipované pokoje v Černigovu odposlouchávala. Konkrétní zkušenost s tím měl Michael Kocáb a jeho Pražský výběr. V Černigovu byli v polovině 80. let během svého legendárního koncertu v Hradci Králové, po kterém StB turné přerušila a skupině byla zakázána činnost. Michael Kocáb vzpomínal, jak byli skoro dojatí, když u večeře v Černigovu měli na stole jmenovky a museli si sednout přesně podle nich. Mysleli si, že je to pro ně pocta ze strany hotelu. Realita ale byla jiná - to si jen odposlouchávající StB označila každého jménem, aby věděla, kdo právě u stolu mluví.

Výzdoba hotelu Černigov

Hotel Černigov měl pozoruhodnou výzdobu interiérů. Umělecké práce vytvořili východočeští výtvarníci - J. Vožniak, H. de Martini, L. Zemánek.

Po roce 1989 Hotel Černigov několikrát změnil majitele, přes dceřinou firmu Amber Hotels patřil například mezinárodnímu řetězci Corinthia Hotels. V roce 2008 ho od Amber Hotels získala investiční a developerská skupina CPI.

Jiný případ z Hradce Králové - před sedmi lety chtěla pojišťovna Generali zbourat hradeckou vilu Anička z roku 1911 a nahradit ji moderním domem. Prohlášení vily památkou přimělo investora od záměru ustoupit.

Hotel Černigov v Hradci Králové - půjde k zemi? (zdroj: ČT24)