Nález munice v Prostějově vyhnal z domova 50 lidí

Prostějov – Dělníci během výkopových prací mezi prostějovskými ulicemi Tovární a Kubelíkova narazili na nevybuchlou leteckou pumu. Policisté proto vpodvečer evakuovali pět desítek obyvatel z rodinných domů v okolí. Asi po hodině se do svých domovů mohli vrátit.

Na munici uloženou v zemi narazili dělníci kolem páté hodiny odpolední a policisté okamžitě začali evakuovat obyvatele přilehlých rodinných domů. Zhruba po hodině mohlo být bezpečnostní opatření ukončeno. „Přivolaní pyrotechnici označili munici na místě jako cvičnou betonovou německou leteckou pumu ZC 50. K ohrožení osob ani majetku nedošlo,“ uvedla krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Nalezenou pumu si pyrotechnici převzali a odvezli ke zneškodnění. Tento týden je to v Olomouckém kraji již druhý případ nalezené munice. V pondělí našli dělníci u železniční trati nedaleko Troubelic na Olomoucku bednu s třiceti granáty. Kvůli nálezu munice musel být před polednem mezi Troubelicemi a Libinou na několik hodin zastaven provoz vlaků na trati spojující Olomouc a Šumperk. Granáty byly ve špatném stavu, takže pod zemí zřejmě byly ukryty delší dobu. Podle zatím nepotvrzených informací bedna ukrývala německé a sovětské granáty.