Kvůli opravě Jižní spojky stojí pražské klíčové tahy

Praha – Až několikanásobně delší dobu v autě teď v Praze musí trávit řidiči, kteří jezdí po Jižní spojce a některých dalších klíčových tazích. Kvůli opravě jednoho jízdního pruhu na části Jižní spojky totiž už několik dní stojí auta v kolonách. Problémy by mohly skončit po víkendu.

Štáb ČT vyzkoušel cestu ze Smíchova přes Barrandovský most ke sjezdu na Vídeňskou ulici na Jižní spojce. Tato trasa měří asi 2,5 kilometru a obvykle taková jízda autem trvá maximálně 4 minuty. Teď je to mnohonásobně víc. Podle oslovených řidičů tak 25 až 30 minut.

Jízda v kolonách - zrychlené záběry - NO COMMENT (zdroj: ČT24)

Příčinou kolon je zúžený úsek dlouhý asi 400 metrů ve směru od Barrandovského mostu na Prahu 4. V pravém jízdním pruhu na Jižní spojce totiž mění povrch vozovky. Momentálně se finalizuje první úsek, dalších 477 metrů bude hotových 16. listopadu.  

Jak uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková, tato rekonstrukce začala 5. listopadu a skončit by měla tuto neděli 16. listopadu. „Je to 49. etapa rekonstrukce na Jižní spojce s tím, že se to musí opravovat po částech. Z důvodu zachování relativně plynulé dopravy,“ upřesnila Barbora Lišková z TSK.

Důsledky dopravního omezení popsal mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka: „Oprava na Jižní Spojce je hned za Barrandovským mostem směrem na Černý Most a Prahu 9, tím pádem stojí kolona jak na Barrandov, tak na Strakonickou ulici a na Patočkovu – Prahu 6.“ Podle Petra Vomáčky je v těchto dnech komplikovaná i cesta přes centrum, protože řidiči se snaží Jižní spojku objet, a komplikuje se tak průjezd po Severojižní magistrále.

Oprava obou úseků na Jižní spojce by se dala stihnout i rychleji, to by se tam ale muselo pracovat i v noci. Podle Barbory Liškové, mluvčí Technické správy komunikací hl. m. Prahy, ale silničáři k noční práci nedostali od hlavního města Prahy povolení – byly by totiž překračovány hlukové limity, které stanovuje hygienická stanice hlavního města Prahy. 

Přes Jižní spojku denně projedou desítky tisíc aut.

Načasování oprav se příliš nezamlouvá ÚAMK. Jeho mluvčí Petr Vomáčka k tomu uvedl: „Pokud se takhle omezí Jižní spojka, doporučujeme toto omezení dělat o prázdninách – nikdy jindy. Protože je to páteřní komunikace Prahy, to samé jako Severojižní magistrála. Pokud se ucpe Jižní spojka, doprava se rozprostře do ostatních komunikací a ty jsou ihned zahlceny, nejsou na to stavěny.“

Jak uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková, stavbařům už pomalu končí sezona a připravují se na zimu. Na Jižní spojku by se s dalšími etapami oprav měli vrátit opět na jaře 2015. 

Problémy v pražské dopravě kvůli opravám na Jižní spojce (zdroj: ČT24)