Vrbětická munice nejspíš zamíří do skladu v Květné

Pardubice - Znovuotevření skladu v Květné na Svitavsku je podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD) jediným řešením uskladnění munice z vybuchlého areálu na Zlínsku. Hlídat by ho měla armáda. O obnovení skladu jednal Martin Netolický se starosty okolních obcí a náměstkem ministra obrany Tomášem Kuchtou. Areál přitom armáda uzavřela teprve nedávno, kvůli úsporám sklad zrušila na konci loňského roku.

Munice z Vrbětic by v Květné měla být umístěna jen na přechodnou dobu, řekl Netolický. „Podle informací náměstka ministra obrany Tomáše Kuchty má jít o dočasné umístění munice z Vrbětic, a to jen části. Ve Vrběticích má uskladněnou munici pět vlastníků, z nichž čtyři budou schopni munici, s níž obchodují, předat svým odběratelům,“ uvedl hejtman. Podle něj je jediným využitelným místem pro uložení materiálu právě Květná.

Sklad ve Vrběticích vybuchl 16. října, následkem toho v areálu vypukl požár. Objekty si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Dva její zaměstnanci jsou stále pohřešováni. Ještě v úterý se z areálu ozývaly nekontrolované exploze. Policie s armádou stále střeží okruh asi 1 200 metrů od epicentra výbuchu.

V Květné byl vloni nejdříve zrušen muniční sklad, zásobovací středisko skončilo kvůli úsporám k 31. prosinci. Armáda se areál snažila neúspěšně prodat. Podle Netolického je stále funkční oplocení i kamerový systém, budou se muset obnovit poplachové a havarijní plány a vše podstoupí schvalovací proces, kde mohou hejtmanství i obce uplatnit své námitky.

Po odvezení zbývající munice z Květné, což by mělo být příští rok, zůstane sklad funkční. Bude ale sloužit jako záložní sklad ministerstva vnitra, na které jej armáda převede. O areál by se měly starat jednotky Integrovaného záchranného systému.

„Bude-li Květná obnovována, objekt bude střežen vojenskou policií. To považuji za základní předpoklad k tomu, aby všichni věděli, co v objektu je, v jakém stavu a že to bude především bezpečné. Že to nebude hlídat žádná soukromá agentura čítající jednotky vrátných. Vše také bude přísně evidováno a nebude moci dojít k tomu, co se stalo ve Vrběticích, že namísto očekávaných 1 000 nebo 2 000 tun munice tam bylo najednou nějakých 15 000 tun,“ řekl Netolický.

Obec Květná se návratu muničního skladu neobává, místní jsou na něj zvyklí. „Spoléháme na to, že nám to přinese i nějakou zaměstnanost. Dříve v celém středisku dělalo 40 až 50 lidí, i kdyby to byla polovina, bylo by to dobré,“ řekl nedávno starosta Květné Petr Škvařil.

Vláda by podle Netolického měla o Květné rozhodnout v týdnu od 24. listopadu, bezpečnostní rada státu by měla zasedat 1. nebo 2. prosince. Na 9. prosince je plánováno jednání bezpečnostní rady kraje. „Nedá se čekat, že by se munice do Květné přemísťovala v nejbližších týdnech. Celý skladový areál se musí reaktivovat, munice ve Vrběticích také ještě není zcela bezpečná,“ uvedl Netolický. Část bude zlikvidována ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku.

Vrbětická munice nejspíš zamíří do skladu v Květné (zdroj: ČT24)

Ve Vrběticích se stále ozývají výbuchy, poslední byl před půlnocí

Nekontrolované exploze v areálu muničních skladů ve Vrběticích stále ještě neustaly. Prozatím poslední byla zaznamenána před půlnocí, řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Ve středu se ozvaly tři neřízené detonace. „Pyrotechnici denně vyhodnocují záznamy pořízené kamerou, jež je umístěná poblíž epicentra původního výbuchu a požáru. Zároveň po každé neřízené explozi vyrážejí do prostoru ke kontrolám objektů, které se v něm nacházejí. Teplota na povrchu ohniska exploze se nemění, zůstává stále stejná, kolem 12 stupňů,“ uvedla Kozumplíková. Pyrotechnici stanovili sedmidenní dobu bez neřízených výbuchů nutnou k tomu, aby mohli prostor prohlásit za bezpečný a povolit odvoz munice z budov v areálu.