Výlov Máchova jezera přilákal biology i ty, kdo ryby raději na talíři

Praha - Přestože je Máchovo jezero kvůli opravě poškozené hráze bez vody, z největšího severočeského rybníku dnes rybáři vylovili tuny ryb. „Důležité je jednou za čas v pěti, šestiletých cyklech slovit jezero a podle toho upravit další obsádku ryb. Nasazují se pouze dravé druhy ryb, tak aby držely v balanci biomasu ryb, které se dostanou z povodí nebo je přinesou ptáci a namnoží se,“ vysvětlil Pavel Trnka. Jedinečnou událost si nenechala ujít více než stovka lidí. S rybáři čekali netrpělivě na dnešní den také zoologové, aby se přesvědčili, jestli se v rybníku vyskytuje rak bahenní.

Výlov se konal po šesti letech a od jiných výlovů se odlišuje tím, že se nedělá na rybníku, ale až za hrází. Rybáři se snažili ryby do určeného prostoru nahnat od středečního večera za pomoci dvou loděk vybavených elektrickými agregáty. Dnešní podmínky ale výlovu moc nepřály, výlov komplikoval vydatný přítok vody do jezera. Výlov Máchova jezera ve Starých Splavech u Doks přilákal také tisíce přihlížejících, kteří mohli výlov nejen pozorovat, ale také si ryby koupit.

Veškeré práce mají být hotové do 1. května příštího roku. V té době by jezero už mělo být napuštěno kvůli turistické sezoně, proto by se mělo začít napouštět už v polovině prosince. Napuštění by tedy odhadem mělo zabrat 5 měsíců. Z toho důvodu budou muset dělníci nejprve postavit provizorní hráz v prostoru před opravovanou hrází, aby se jezero začalo znovu plnit vodou už během stavebních prací na hrázi.

Za Mácháč vděčíme Karlu IV.

Rybník známý pod názvem Máchovo jezero založil roku 1367 král Karel IV. Ze zápisků pražského kanovníka Beneše Krabice z Veitmile se dovídáme, že: „Toho roku císař zbudoval a vyzvedl rybník podivuhodné velikosti, jakési velké vodstvo, pod hradem Bezděz.“

Léto na Máchově jezeře
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Původní název jezera byl Velký rybník nebo také Hirschberský rybník. Návrhy českých vlastenců a přejmenování na Máchovo jezero byly dlouho národními institucemi zamítány. Běžně se označení jezero Máchovo začalo objevovat až po roce 1945 a oficiálně byl tento název přijat v roce 1961. To už se k němu táhly davy rekreantů nejen z Čech, ale i například z nedaleké NDR. V současnosti je tady lidí méně, z čehož mají radost obyvatelé jezerních ostrovů - vzácné druhy ptactva.

Z Máchova jezera dnes rybáři vylovili tuny ryb (zdroj: ČT24)

Jezero bylo magnetem prvorepublikové nobility

Krajina a okolí Máchova jezera učarovaly prvorepublikové smetánce, která zde ve Starých Splavech vystavěla spoustu vil. O jednu vilku měl zájem i filmový Kristián Oldřich Nový. Nabízel za ni tehdy 300 tisíc korun a zánovní tatraplán, ale neuspěl. V další vilce se rekreoval Antonín Zápotocký i se svou manželkou. Mládí tu trávil i režisér Miloš Forman. Život na Máchově jezeře je převážně životem vodním. Jde o osmý největší rybník u nás a to, co přímořští obyvatelé dělají na moři, to dělají našinci právě na Máchově jezeře. Například jachtaření. Z Mácháče až do světové špičky, takový je příběh Michaela Maiera. Dvakrát nás reprezentoval na Olympiádě a ve světovém žebříčku jachtařů to dotáhl až na druhé místo.